FILM: Hyrbar elcykel rullas ut i Stockholm – utan pedaler men med högtalare

En elcykel utan pedaler. Men däremot med en högtalare. Nu får stockholmarna ett nytt eldrivet fordon att hyra.

  • Publicerad 19:00, 14 nov 2019

Det är Wheels som nu riktar in sig på Stockholm. Företaget gör en satsning med små eldrivna cyklar utan pedaler, som ska gå att hyra via en app på samma sätt som dagens elsparkcyklar som står utplacerade i Stockholm. Idag rullade de ut de första elcyklarna och till en början handlar det om "ett hundratal" elcyklar som ska placeras ut i innerstan.

Tidigare har företaget haft sina eldrivna cyklar i bland annat Los Angeles och San Diego, och man hoppas nu att konceptet även ska fungera här i Stockholm.

Högtalare

Redan nu är det en tuff konkurrens på elfordonsmarknaden. Och rent prismässigt ligger Wheels inte speciellt bra till. En Wheels-hoj ska enligt uppgift kosta 10 kronor att låsa upp, sedan 4 kronor per minut. En tiominutersfärd landar alltså på 50 kronor.

Stockholms nya hyrelcyklar kan stoppas

Enligt företaget är det däremot komforten som är det som gör att Wheels sticker ut. Cykeln anses vara en "premiumprodukt". Säkrare än elsparkcyklar då cyklarnas breda hjul bara är 14 tum, precis som på vanliga barncyklar.

Samtidigt har cyklarna en inbyggd högtalare som man kan spela sin egen musik på. Maxhastigheten är 20 kilometer i timmen.

Enligt bolaget ska de även försöka motverka att hojarna parkeras fel genom att användarna måste ta en bild på parkeringen när de ska avsluta åkturen.
 

Nu rullas hyrbara elmopeder ut i Stockholm

MINIHOJ. Wheels lanseras i Stockholm. Pauline Granlund, 23, och Sebastian Wandel, 22, var de första i Stockholm som testade elcykeln. "Wow, det var kul. Det känns stabilt och säkrare. Det här kommer man ju kunna åka med på vintern", säger de. Foto: Michael Toll