FILM: Nu är Bagis höns på plats

Förberedelserna har varit slitsamma men det var mödan värt, ty förra veckan flyttade elva nya befjädrade vänner in i skogsträdgården i Bagarmossen.

  • Publicerad 17:19, 10 okt 2019

Mitt i grönskan intill Bagarmossens bollplan ståtar den: en 100 kvadratmeter stor hönsgård. Platsens hjärta, som Katja Jassey beskriver det.

Hon och vännerna i föreningen Bagisodlarna har kämpat för att förverkliga den här drömmen. I somras drog de igång en kampanj som genererade 35 000 kronor till projektet, och under hösten har hönsgården sakta men säkert vuxit fram efter otaliga ideella arbetstimmar.

På vift. Katrin, Anita och Simon ser på när en höna smyger ut. Foto: Claudio Britos

Gröna och bruna ägg

Det rör sig om fyra hönor av den svenska rasen Silverudds Blå, och sju av den franska rasen maran. De förstnämnda kommer så småningom att lägga gröna ägg, de sistnämnda chokladbruna. Med blott 16 veckor fyllda är dessa töser emellertid ännu inte värpmogna.

Anita Wojtala Kirsch, på besök i hönsgården med sex månader gamle Simon, har dock redan börjat längta. "Ägg!" svarar hon på frågan om vad hon ser fram emot med hönsgården.

– Jag är uppväxt på landet och saknar att umgås med djur. Sedan har jag tre barn och de tycker att det är roligt att komma hit, fortsätter hon.

Försiktiga i början

Nu är allt på plats: nätet, taket, huset – och huvudpersonerna. Men de är skygga.

– Vi skulle kunna lägga ut majskorna, föreslår Katja som vill locka ut fåglarna ur huset.

Man måste ändå förstå att de små liven behöver lite tid för att finna sig tillrätta. Det är bara några dagar sedan de hämtades på en gård i Almunge och kördes hit i flyttkartonger.

– Vi packade upp dem i huset, de började sprätta och gå runt. Jag har aldrig sett så många vuxna le så fånigt, säger Katja.

I stället för att lura ut djuren så går vi in i hönshuset med en näve majs i beredskap. Plötsligt är de inte längre blyga av sig. Deras pickande i handflatan känns knappt på grund av höstkylan.

Festmåltid. Katja Jassey lovar att skämma bort hönsen i deras nya hem. Foto: Claudio Britos

Glada fågelvänner. Anita, Simon, Katja och Katrin framför det nya hönshuset. Foto: Claudio Britos

För Anita, Katja och de andra Bagisodlarna är det lika bra att vänja sig vid tanken. Höns är trots allt levande ting som kräver omsorg, och föreningen har upprättat ett schema som alla hönsskötare måste följa. Ett trivsamt åtagande, enligt vissa.

– När jag kommer hit tänker jag att jag ska stanna i tio minuter, men det går inte. Det blir minst 45, säger Katrin Holmberg som sitter på huk intill hönshuset.

Katja Jassey hoppas att fler ska vilja bekanta sig med hönsen när Bagisodlarna ordnar höstplantering och grovjobb i skogsträdgården den 13 oktober. Och även om äggverkstaden kanske får sig en extra skjuts av nyhetens behag, är Katja inte orolig för hur hönsintresset ser ut om några månader.

– Jag tror att det kommer att växa, inte minska, säger hon.

Krävs det ett Bagarmossen för ett sådant här projekt?

– Nej, jag tror att det kan ske lite varsomhelst. Höns verkar alla tycka om, oavsett ålder eller kön, så jag tror att det kommer att sprida sig mer och mer.