FILM: Så tog systerskapet över fritidsgården

Föreningen Min syster har öppnat upp fritidsgården i Visättra för fler än bara killar. I en nyproducerad kortdokumentär av Vårfilm kan man följa verksamheten från självförsvar till självkänsla.

  • Publicerad 11:58, 5 feb 2018

Tjejer vågar inte komma hit för att killarna är här. Nu har de öppnat Min syster. Det är jätteroligt för att vi tjejer ska våga komma hit mer.

Varje lördag är fritidsgården Panncentralen i Visättra endast för tjejer och ickebinära. Då är föreningen Min syster där och organiserar allt från karaoke- och musikkvällar till föreläsningar och självförsvarskurser. Föreningen startade i höstas för att ge unga tjejer i förorten självförtroende att ta plats i det offentliga rummet.

Dokumentärfilmarna Milena Milanovic och Helena Rönngren på Vårfilm har under hösten följt verksamheten. Förra veckan hade deras kortdokumentär premiär.

Här är några röster ur filmen:

– Tjejer vågar inte komma hit för att killarna är här. Nu har de öppnat Min syster. Det är jätteroligt för att vi tjejer ska våga komma hit mer, säger Srosht, som besöker Min systers lördagsklubb.

– I förorten är våra grabbar också i botten egentligen. Det enda en ortengrabb egentligen äger är sin centrumbänk. Av den anledningen så blir det grabbarna som sätter ribban i förorten och tjejerna hamnar lite i skuggan. Vi umgås hemma hos varandra, medan grabbarna tar gårdarna, säger ståuppkomikern Melody Farshin.

– De ska känna sig trygga – inte i att vara i en dålig situation, för där kommer man aldrig att vara trygg – men jag vill att de ska känna sig trygga med sig själv så att de vågar göra det som behövs om det behövs göra någonting, säger MMA-fightern Eva-My Persson som har hållit i självförsvarskurser för ungdomarna på Min syster.

– Det här är jättebra sätt att stärka sammanhållningen, att bygga upp andras självförtroende, att ge kvinnor större utrymme i det offentliga rummet. Vi behöver ta mer plats ute, säger Nujin Alacabek (V), kommunalråd i opposition i Huddinge.

Ur filmen: Aye och Marina tränar självförsvar. Foto: Vårfilm

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.