FILM: Så vill politikerna bygga i Stockholm

Nobel Center, Apples planer i Kungsan och rivningen av Astoria-huset upptog mycket tid när Stockholms ledande byggpolitiker möttes för debatt igår.

  • Publicerad 10:44, 5 sep 2018

Under tisdagskvällen samlades ledande stadsbyggnadspolitiker i Kungsträdgården för att svara på frågor om hur de ser på stadens utveckling och framtiden. Ett par hundra medborgare kom för att lyssna.

En fråga som inte oväntat kom upp var Apples planer på en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Politikerna fick hålla upp en grön eller röd spade för att visa om man var för eller emot. Centerpartiets Karin Ernlund och Socialdemokraternas Jan Valeskog höll upp den gröna.

– Jag tycker att det här är ett visst mått hyckleri att partier som stöttat projektet vänder snabbt och precis före ett val. Nu har vi en samrådsprocess, låt oss vänta ut den, säger Valeskog (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Jag tycker att det är positivt att stora företag vill etablera sig i Stockholm och är trött på att flaggskeppsbutiker bara förläggs i förortscentrum, säger Karin Ernlund (C).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De övriga partierna är emot Apples planer i Kungsträdgården.

– Det finns ingen respekt för Kungsan i dag. Vi behöver ta ett helhetsgrepp kring platsen. Vi har inget emot att Apple etablerar sig i stan men vi måste kunna hitta en annan plats. Vi diskuterar gärna över blockgränserna för att lösa den frågan, säger Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Andra oundvikliga samtalsämnen var rivningen av Astoria-flygeln och planerna på Nobel Center. Flera av politikerna kommenterade dock att det var viktigt att inte bara ha ett innerstadsfokus.

– Det är viktigt att vi lägger kraft på ytterstaden och ser vilka möjligheter varje plats har och att medborgarna får inflytande tidigt, säger Maria Hannäs (V).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just planprocessen inför byggen var uppe för diskussion flera gånger.

– Man låser volymerna för tidigt och påbörjar själv planprocessen för sent. Man borde göra tvärtom och markanvisa i ett senare skede, säger Cecilia Obermüller (MP).

Flera påtalade också vikten av att staden antar en arkitekturpolicy.

– I debatt efter debatt har jag pratat om det, säger Björn Ljung (L).

– Medborgare kommer till mig och frågar "varför byggs det så fult?". Och jag kan bara hålla med. Vi politiker borde kunna få välja mellan olika utformningar, nu fastnar för mycket hos byggföretag eller på stadsbyggnadskontoret, säger Erik Slottner (KD).

Byggdebatt. Inför valet debatterade Stockholmspolitikerna stadsbyggnadsfrågor i Kungsan i tisdags. Foto: Mimmi Epstein