Get-tesmå! Killingarna är bara några dagar gamla. Foto: Claudio Britos

FILM: Se de nyfödda killingarna på Hågelbys 4H-gård!

Varning för sötchock! Årets första killingar har kommit till världen ute på Hågelbys 4H-gård. BotkyrkaDirekt hälsade på de fem små killingarna när de tog sina första getskutt i stallet.

  • Publicerad 13:41, 25 jan 2018

Det är bara tre dagar sedan den afrikanska dvärggeten Pippi födde sina tre små killingar. Nu står de och äter hö med sin mamma inne i sin box. I boxen intill tar geten Pärlas sju dagar gamla killingar redan spänstiga skutt upp på höbalarna.

– Allt har gått jättebra, det var bara den sista killingen som behövde lite extra hjälp. De ska börja dia efter en timme men det dröjde så vi fick sondmata den först, berättar Katta Hultberg, djuransvarig och biträdande föreståndare på 4H-gården.

Otrevlig bock

Killingarna föddes ovanligt tidigt i år. Anledningen? Att bocken som skulle para sig med Pippi och Pärla var otrevlig. Bland annat kissade han på de andra getterna och på personalen och stångades.

– Vi ville att han skulle betäcka dem snabbt så han kunde lämna gården sen, säger Katta Hultberg.

Killingarna är redan nyfikna på den stora världen och nosar och nafsar på det som kommer i deras väg. Men än så länge är det lite för dåligt väder för att gå ut i hagen. Den som vill klappa en gullig killing får hålla sig lite.

– Det är för slaskigt. Men så fort det blir lite bättre väder kan de få komma ut i hagen. Deras mammor kommer se till att de får den bästa platsen i huset. Fåren får stå utanför, säger Katta Hultberg.

Hur känns det nu på gården? Är det babylycka?

– Babylycka, ja det kan man säga. Vi känner oss väldigt peppade nu, vi väntar också på att ett gäng till killingar ska komma i februari. Babyboomen har bara börjat, säger Katta Hultberg.

Killingarna kommer dock inte att stanna på gården, utan kommer säljas. Enligt Katta Hultberg är de afrikanska dvärggetterna sällskapligare och mer lätthanterliga än lantgetter.

– Om man har en större tomt som de kan beta på så kan man ha getterna. Men man måste köpa två så att de har varandra som sällskap, säger Katta Hultberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.