FILM: Sopkaos på flera håll i Stockholm

Black Friday och Cyber Monday har fått Stockholms återvinningsstationer att svämma över av skräp. I helgen havererade även sophämtningen vilket har resulterat i ett rejält kaos på flera håll i stan.

  • Publicerad 12:50, 9 dec 2019

Råttor, överfyllda behållare och travar med skräp på gatorna. Över hela Stockholm har det under helgen varit kaos vid återvinningsstationerna.

– Redan idag är råttor ett stort bekymmer för många fastighetsägare i Vasastan. Överfulla stationer som denna förvärrar bara situationen för de boende. Man bävar hur det kommer att se ut här under jul- och nyårshelgen, säger en Vasastadsbo som på söndagen möttes av ett sopberg vid återvinningsstationen på Luntmakargatan.

Han är inte ensam utan rapporter om fulla stationer kommer från hela stan. På Borgargatan på Södermalm är återvinningsstationen överfull sedan en vecka. Och enligt boende i området är det ”råttor överallt”.

Samtidigt badar återvinningsstationen på Erik Dahlbergsgatan vid Gärdet i vad som beskrivs som ett ”berg av sopor”. Precis som förpackningsinsamlingen på Bokbindarvägen i Hägersten.

Enligt Annika Ahlberg, regionchef vid Förpacknings- och tidningsinsamling, FTI, i Stockholm beror kaoset på utebliven hämtning under helgen i kombination med ovanligt stora volymer med skräp.

– Dels är det volymerna efter Black Friday och Cyber Monday. Det är otroliga mängder förpackningar. Folk måste ha shoppat som galningar, säger Annika Ahlberg.

– Sedan har vi inte fått de tömningar som beställts. När det blir sådana volymer som också missas att tömmas så blir det kaos, säger hon.

JARNLO: Sopkaoset säger mycket om stockholmarnas köphets

Enligt Annika Ahlberg pågår ett intensivt arbete med att försöka tömma återvinningsstationerna på skräp.

– Vi jobbar med att få ut tömningsbilar så att de tömmer som vi har begärt. Sedan har vi tömningsbilar och sopbilar som plockar det som ligger utanför, säger hon.

"Orkar inte lagra förpackningarna hemma"

Redan i början på förra veckan började ett ökat tryck vid återvinningsstationerna att märkas. Men det var först i helgen, när alla beställningar och leveranser efter den stora köphelgen anlänt hos de som beställt på nätet, som det hela eskalerade.

– Folk orkar inte heller lagra förpackningarna hemma, utan man går ner direkt och lämnar dem där utan att trycka in dem ordentligt eller hitta en plats, säger Annika Ahlberg.

Det är ännu oklart vad som orsakade de uteblivna tömningarna under helgen och även där pågår ett febrilt arbete med att utreda haveriet.

Hur hanteras den kommande julhelgen?

– Vi har en plan för julen där vi kommer att tömma alla dagar. Men jag kan inte garantera att något liknande inte händer eller att bilar går sönder och liknande.

Någon tydlig prognos för när stationerna kan vara skräpfria igen finns inte i nuläget. Men Annika Ahlberg uppskattar att det kommer ta cirka en till två dagar innan tömningsbilarna har kommit i kapp.

SOPGATA. Här vid Erik Dahlbergsgatan är det minst sagt svårt att ta sig fram på trottoaren. Foto: Läsarbild