ENTUSIASTER. Ida Thorén och Jacob Lundström på Stiftelsen Filmstadens Kultur är riktiga Filmstaden entusiaster och kan det mesta om området. Foto: Elin Nordlund

Filmstaden konkurrerade med Hollywood

Precis på andra sidan kommungränsen finns det som en gång var svensk filmindustris hjärta. Filmstaden i Råsunda var platsen att vara på om man ville bli något inom filmen. Än i dag andas platsen film och det finns mycket spännande att titta på innanför grindarna.

  • Publicerad 14:28, 3 mar 2015


Det var tidigt 1900-tal och svensk filmindustri blomstrade. 1917 var en viktig tidpunkt i svensk filmhistoria. Det var då som Victor Sjöströms film ”Terje Vigen” hade premiär. Den gjorde succé internationellt och inledde den epok då Sverige var världsledande inom filmen. 1919 köpte Svensk Bio den nedlagda strutsfarmen i Råsunda. Arkitekten Ebbe Crone fick i uppdrag att rita en ny studioanläggning till området.

– Man hade förhoppningar om att konkurrera med Hollywood. Det gjorde man under ett par år då stumfilmen fortfarande blomstrade. Sen blev det kanske inte riktigt det man hoppats på när ljudfilmen slog igenom, men i Filmstadens skapades ändå över 400 filmer, säger Jacob Lundström på Stiftelsen Filmstadens Kultur.

1920 invigdes Filstaden med pompa och ståt med redan 1919, innan anläggningen var färdigställd startade inspelningen av Victor Sjöströms ”Körkarlen”. Exteriörer byggdes på området runt byggnaderna och inspelningen avslutades 1920 då ateljéerna var klara. Filmens avancerade trickfilmning med dubbelexponering var något nytt och stärkte den svenska filmkonstens ställning i världen.
– Det var den första filmen som spelades in på området. Den gjorde succé och Victor åkte efter den snabbt över till Amerika, fortsätter Jacob Lundström.
 

Det finns mycket historia kvar på platsen. Det är det som Stiftelsen Filmstadens Kultur vill visa med sina guidade turer och sina quiz om de kända skådespelarna som en gång spelade in film just här.
– Det här är en levande plats. Vi har till exempel öppna guidade visningar varje söndag då vi visar området. Vi har även filmvisningar i den k-märkta biosalongen Opera som i stort sett ser ut precis som den gjorde när det begav sig, säger Ida Thorén som är verksamhetsledare på Stiftelsen Filstadens Kultur.
 
Bland annat kan man fortfarande skåda den stuga som en gång i tiden fick agera alpstuga i Gustav Molanders film ”Intermezzo” med Ingrid Bergman i huvudroll. Numera håller restaurang Backstugan till i lokalerna.
 

Det var inte bara kända svenskar som vistades ute i Solna. Även kända amerikaner som Walt Disney och Gregory Peck var här minst en gång i sitt liv.
– Alla ville komma hit när det var som störst, säger Jacob Lundström.
 

Det finns ännu inget museum i Filmstaden men i september kommer en ny bok om området. Det kommer även att täckas av en staty vilken kommer att vara en hyllning till Ingemar Bergman.
– Det är fortfarande lite hemligt kring statyn men det är roligt att den äntligen blir av, säger Ida Thorén.
Man firar även ett stort jubileum i år. Hasse Ekman, Ingrid Bergman, Sickan Carlsson, Birgit Tengroth och Signe Hasso föddes alla 1915 och skulle i år ha fyllt 100 år.
– Det måste såklart firas, säger Jacob Lundström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nyblivna mammor: Sjukvården överger oss

Nyheter Trasiga underliv, smärta och oro – men få vet vart de ska vända sig Från täta kontroller hos mödravården under graviditeten till förlossning och sen, ja vad? Allt fler kvinnor börjar prata om trasiga underliv, smärta och förlorad sexlust, efter förlossningar. Men för...måndag 22/10 11:37

Ingen skattesänkning i blågröna landstinget i Stockholm

Nyheter LISTA: Fler löften från Alliansen och Miljöpartiet I dag presenteras den nya koalition som ska styra landstinget i Stockholm de kommande fyra åren.måndag 22/10 10:42

50 000:e invånaren grattad med tårta

Nyheter Sundbyberg har nått ännu en befolkningsmilstolpe 1 juli föddes Oscar Nybrand och gjorde entré i världen med besked: På fredagen kom Sundbybergs stad med blommor och tårta till 50 000:e kommuninvånaren.fredag 19/10 15:33