Final i december för ”Ortens bästa poet”

Finalen i Ortens bästa poet skjuts fram till helgen 2–3 december. Anledningen är att det saknas pengar. – Det är pengar vi aldrig har fått, säger Daniel Boyacioglu, som är poet och en av arrangörerna bakom tävlingen. Nu hoppas de på frivilliga bidrag.

  • Publicerad 09:32, 9 nov 2017

”Framgången för Ortens bästa poet går inte att
beskriva på något annat sätt än en
kultur-
revolution.”

– En av våra samarbets-organisationer fick svårt att bistå oss ekonomiskt. Byråkratin kräver att vi måste ha varit registrerade i två år för att få söka verksamhets-
bidrag, säger Daniel Boya-
cioglu.

Förenade förorter, som står bakom tävlingen, har inte varit registrerat tillräckligt länge. Därför har de samarbetat med en folk-
rörelseorganisation, som på grund av interna omstruktureringar inte skött an-
sökan på rätt sätt.

– Den har hamnat mellan stolarna, som det heter. Det är sådant som händer.

Årets tävling av Ortens bästa poet har varit en stor framgång. Det verkar finnas en aldrig sinande ström av unga poeter och tävlingen har dragit stor publik och haft fullsatta hus över hela landet.

– Vi har haft en enorm framgång och vuxit väldigt mycket på kort tid. Det kanske är därför som det blir sådana här problem. Våra motparter behöver vänja sig vid hur stora vi har blivit.

Förra året hölls finalen i Ortens bästa poet i Rinkeby i november.

– Ja, då jobbade vi i stort sett gratis allihop. Det var det vi ville ändra på i år.

Nu hoppas Förenade förorter på frivilliga bidrag. Även om Daniel Boyacioglu inte är så förtjust i det som kallas för ”crowd funding”.

– Egentligen handlar det här om kultur, som borde betalas med skattemedel. Det är vida uppskattat och inte något som du måste betala en gång till för.

Men insamlingen går bra. De är uppe i 100 000 nu, ”lite knappt”, och de behöver 150 000 till.

– Ja, det visar på folkets egen kraft. Framgången för Ortens bästa poet går inte att beskriva på något annat sätt än en kulturrevolution.

MER Poesiprojekt

Det började som ett poesiprojekt för att skapa ett lag som representerade ”Stockholms förenade förorter” i Poetry Slam-SM 2014. Sedan utvecklades det till ett nationellt förortsmästerskap som fick namnet ”Ortens bästa poet”. Finalen förra året drog ca 4 000 personer över två dagar.

Deltävlingar har i år genomförts i Malmö, Göteborg, Uppsala, Borlänge, Örebro, Linköping, Rinkeby , Norra Botkyrka, Flemingsberg och Tensta.

Frivilliga bidrag kan swishas till nr 1235016373.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.