Väljer grönt. "Vi måste inse att vi inte kan slösa på våra gemensamma resurser." Foto: Sanna Källdén / Most Photos

Finansborgarrådet skippar köttet

Redan innan sommaren slutade hon äta kött och sedan augusti har Karin Wanngård (S) helt gått över till växtbaserad föda. "Vi kommer inte kunna fortsätta med den köttproduktion vi har i dag", säger hon om sitt beslut.

  • Publicerad 19:21, 13 nov 2017

Svenskarnas stora köttkonsumtion har länge ifrågasatts av miljö- och hälsoskäl. Bland annat rekommenderar livsmedelsverket att vi drar ned på köttätandet från dagens 50-55 kilo per person och år. En som helt valt att ändra sin kost är finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Jag slutade äta kött främst av miljöskäl. Sedan gick jag vidare till växtbaserad kost och då märkte jag snabbt hur mycket bättre jag mådde. Man ska aldrig säga aldrig men jag har ingen lockelse att äta kött igen, säger hon.

Att vara vegan är inte särskilt uppseendeväckande 2017. Men Wanngårds växtbaserade diet är såpass ovanlig att hon på förhand behöver meddela sin kosthållning till köket när hon ska äta ute. Till lunch blir det ofta en shake som hon gör själv bestående av till exempel spenat, broccoli och bönor.

– Det blir inte så många spontana restaurangbesök, men det blev det ärligt talat inte förr heller. Jag märker att fler är intresserade och hoppas att stans restauranger ser utvecklingsmöjligheterna i den här kosten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu hoppas hon att fler stockholmare ska tänka mer på både hälsan och miljön. Men hon vill inte döma den som gör ett annat val än hon.

– Nej. Är det livsviktigt med äggröran eller ostbrickan så ät det, men gör det mer sällan. Faktum är att vi inte kommer kunna fortsätta med den köttproduktion vi har i dag och vi vet att fiskarna en dag kommer att vara utfiskade.

Blir många provocerade av din kosthållning?

– Ja, jag får många underfundiga kommentarer. Men så fungerar människan. Man försvarar alltid sina val och därför är det också svårt att ställa om. Det är en lång process, men det är en väg dit samhället behöver gå. Vi måste inse att vi inte kan slösa på våra gemensamma resurser.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Växtbaserad kost

Wanngårds diet kallas i USA Whole Food Plant Based Diet men brukar i Sverige gå under namnet växtbaserad kost. Den påminner om en vegansk kost men består enbart av icke-processad och växtbaserad mat i dess ursprungliga form. Potatis eller hemmagjord bönburgare går alltså bra men inte pommes frites eller halvfabrikat. Precis som vegankost består dieten av vegetabilier och utesluter kött och fisk men även animaler som mjölkprodukter, honung och gelatin.

Frukt och grönt är självklara inslag i kosten, liksom bönor, potatis, fullkorn, frön och nötter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.