NJUTER. Ingrid Bergöö, besökare som inte bor på seniorhemmet, tycker inte det varit svårt att komma in i gemenskapen: "Ett besök på gymnastikpasset ledde vidare till en inbjudan till sopplunch, och på den vägen har det varit". Foto: Maja Brand

Finns det ett a- och b-lag på äldrecentret?

En trivsam mötesplats där äldre finner samvaro på ålderns höst eller ett socialt minfält, präglat av gängbildning och elitism? Efter ett förtvivlat brev från en besökare gav vi oss ut för att ta tempen på det sociala spelet kring fikabordet på Tanto Aktivitetscenter.

  • Publicerad 09:00, 3 mar 2018

Det vilar ett mjukt sorl över matsalen där ett trettiotal pensionärer tagit skydd från de isande vindarna utanför. På bordet står en rykande varm kalops, en uppskattad och perfekt trösterik mat när temperaturen utanför sjunkit till 15 minus, säger volontären Harriet Åkerlund medan hon slevar upp portionerna.

Det var i höstas som den nya samlingsplatsen för äldre på Södermalm, Tanto Aktivitetscenter, invigdes. Förutom att det här finns allt från mysrum till temakvällar för de pensionärer som bor i de drygt 60 lägenheterna i samma hus, är aktiviteterna också öppna för andra seniorer runt om på Södermalm. Men att knyta nya sociala band på ålderns höst är inte alltid alldeles enkelt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I ett brev som skickats in till stadsdelen beskriver en "besviken pensionär" hur hen upplever att det bildats ett A- och ett B-lag på aktivitetscentret. De som bor på husets egna äldreboende anser sig förmer och fryser ut de besökare som kommer utifrån, menar brevskrivaren.

Kyrka rasar mot nya nakenklubben på Söder

Kvinnorna runt bordet, som just serverats varsin bit rulltårta till efterrätt, reagerar med bestörtning när de hör om upplevelsen. Själva känner de överhuvudtaget inte igen att det skulle finnas någon elitism här.

– Nej, så är det absolut inte. Men visst kan det vara svårt att vara ny, jag tyckte också det i början. Man får acceptera att det kan ta ett litet tag, säger Annika Pauli Blom och funderar.

– Folk har ju olika förutsättningar, det är inte alla som har styrkan att slå sig ned vid ett bord bland okända. Men det är klart vi alla kan bli bättre på att välkomna nya när de kommer hit.

Gloria Borgersson, till vänster, tycker att det varit mycket större sociala klyftor på andra äldreboenden. Foto: Maja Brand

Nykomlingen Ingrid Bergöö och inhouse-pensionären Ingrid Hansén tycker det är roligt att umgås över en bit mat. Foto: Maja Brand

Oron för förändring borta

Ingrid Hansén, som bott i huset i ett drygt år, nickar instämmande.

– I början minns jag att jag satte mig vid ett bord och känslan blev direkt att nej, här kan jag inte sitta. Det var inget konkret att någon var dum eller så, bara en känsla, säger hon och fortsätter:

– Det kanske hänger kvar från när jag var lärare och det fanns en tydlig uppdelning mellan vilka som skulle sitta vid vilka bord, docenterna för sig och så vidare. Men så är det ju inte längre.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kvinnorna berättar att det tidigare har funnits en oro bland vissa av de äldre på boendet om hur det skulle bli när man öppnade upp för besökare utifrån.

– Vi äldre är inte alltid de bäst lämpade att hantera förändring, säger Ingrid Hansén och skrattar.

–  Men nu upplever jag att de allra flesta tycker att det är roligt med nya ansikten, och gärna ser att ännu fler hittar hit.

Finns alltid "tuffa gänget"

De som arbetar på aktivitetscentret säger att det med tiden blivit betydligt större blandning mellan de som kommer utifrån och de som bor i huset.

– Men det finns grupperingar här likväl som i andra sammanhang, det finns alltid några som är det "tuffa gänget". Vi har rannsakat oss sedan brevet kom, men vår bild är verkligen att de som kommer är otroligt glada över den här möjligheten, säger enhetschef Lisa Janson och fortsätter:

– Vi arbetar ju för att få hit fler personer, som pensionär är det lätt att bara röra sig i sitt eget kvarter. Vi vill att alla ska veta att de är välkomna här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Något som 102-åriga Barbro Wallstedt, veteranen i gänget, tycker låter bra.

– Visst är det knepigt med nya människor ibland, men jag är mest glad. Annars hade jag kunnat fortsätta sitta och glo själv genom köksfönstret på Reimersholme. Hur kul hade det varit?

Önskemusik och bingo populärt

Tanto Aktivitetscenter, en träffpunkt för äldre, ligger på Rosenlundsgatan 44a och invigdes oktober 2017.

Har öppet varje dag 8.00-15.00 med kaffeservering och fikabröd.

Varje vardag ordnas särskilda aktiviteter, som bingo, tårta och önskemusik eller frågesport. Besök tantoaktivitetscenter.stockholm.se/manadsblad för program.

"Vi ser det som positivt om ännu fler nya hittar hit" säger Ingrid Hansén. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.