Teodora lyssnar på Esther som övar på att läsa. Foto: Sandra Sporrenstrand

Finsk lapphund ska få barnen att läsa

En finsk lapphund, Teodora, ska lästräna med Vasastadselever på Stadsbibblan i vår. Det blir bibliotekets första medarbetare med fyra ben.

  • Publicerad 16:48, 7 feb 2018

Hunden Teodora ska under ett antal fredagar framöver hjälpa elever från Gustav Vasa skola att träna sig på att läsa på Stadsbiblioteket. Teodora och hennes husse Max Elnerud har gått en ettårig utbildning på Linnéuniversitetet för bibliotekarier och deras hundar. Våren 2016 fick de ett diplom.

– Många barn blir pressade av att läsa högt för en vuxen eller inför en klass. Speciellt om man har svårt att läsa eller är blyg. Ofta blir barnen välment rättade vilket kan leda till att man känner sig pressad och stressad. Teodora lyssnar bara, hon reagerar inte om någon stakar sig, säger Max Elnerud och fortsätter:

– Och när man känner sig trygg kommer läslusten automatiskt. Framför allt är det roligt att läsa för en hund, det är den starkaste motivationen för barnen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Max Elnerud och Teodora har arbetat tillsammans på Trosa stadsbibliotek tidigare.

– Jag minns ett barn som läste för Teodora som hade en hund hemma som han försökt läsa för. Men den hade gått iväg eller börjat tvätta sig. Teodora är tränad att koncentrera sig och att känna av barnen. Om det är någon som har svårt att sitta still kanske hon lägger sig lite närmare med huvudet i knät, säger Max Elnerud.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Stockholmsflickorna dansar med bollar

Nyheter Möt Kungsholmstjejerna som är stora – i Italien "Bollgympa" eller dans med bollar. Det är inte helt lätt att beskriva sporten som Stockholmsflickorna utövar varje vecka i Eiraskolans gymnastiksal. Snart åker de till Italien för att uppträda på...lördag 26/5 8:30