HETT. Södermalmsborna får ett nytt texmex-hak – på finskt manér. Foto: Sophie Stigfur/Pancho Villa

Finska tacos – HETASTE nyheten på Söder?

Leverlåda, karelska piroger, kåldolmar och – tacos. Våra grannar i öst kan mer än att röka fisk och koka ärtsoppa om man ska tro Jens Karlberg, som snart slår upp portarna för den finska tacosuccén Pancho Villa vid Zinkensdamm.

  • Publicerad 14:19, 1 dec 2017

PEPP. Jens Karlberg tror att den finska kedjan kommer göra succé vid Zinkensdamm. Foto: Sophie Stigfur

Det är i lokalen på hörnet vid Zinkensdamms tunnelbana, där en kinesisk restaurang tidigare huserat i trettio års tid, som det finska fenomenet Pancho Villa snart kommer att öppna. Tacokedjan startade i Finland 2001, där man snart är uppe i fyrtio restauranger. Nu är siktet inställt på Sverige, där Södermalmsborna är först ut att få smaka på det finska succéreceptet.

– Ska man ha tacos i Finland är det Pancho Villa som gäller. Jag hoppas att det fungerar här också, men jag tror inte det ska vara något problem. Det här området är lite dött och det finns inget liknande i närheten, man har märkt av många nyfikna grannar som verkar positiva, säger Jens Karlberg.

"I framkant matmässigt"

Han har senast drivit Engelen i Gamla stan, och är den som efter sju års boende i Finland är den som fått förtroende att nu ro Södermalmsfilialen i hamn.

Men den som väntar sig en eklektisk mix i stil med leverfyllda burritos eller ärtsoppefajitas lär dock bli besviken. Maten som serveras är "tex mex rakt igenom", enligt Jens Karlberg.

Heta kryddor och Finland känns som en något apart kombination?

– Ja, det är väl därför det gått så bra. Men man ska veta att Finland ligger i framkant matmässigt när det gäller exempelvis renodlade råvaror och få tillsatser, och det genomsyrar också hela vår meny.

Strategiskt val

Att Södermalmsborna kan vara en något kräsnare målgrupp än i övriga Sverige ser han bara som en fördel.

– Ja, det är ju just därför vi börjar här, säger Jens Karlberg och skrattar.

Pancho Villa hoppas kunna öppna senast 15 december.

Pancho Villa...

...kommer att ha öppet 11-23.

...serverar, förutom mexikanskt käk, även öl och margaritas.

...hoppas öppna 15 december.

...ligger på Ringvägen 12.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.