Hitta till slott och herresäten i Västerort och Järfälla i sommar. Foto: Mikael Andersson

Fira semester som en kung på hemmaplan

Det behövs inga dyra flygbiljetter och hotellnätter för att få sommarens upplevelse. Här guidar vi dig till de anrika slott och gårdar som finns precis runt knuten i Västerort och Järfälla. Packa picknickkorgen, snöra på dig promenadskorna och bege dig ut!

  • Publicerad 17:17, 7 jul 2017

Görvälns slottspark

I Järfälla, cirka tre kilometer från Jakobsbergs station ligger det grönskande naturreservatet Görväln och vackra Görvälns slott med anor från 1600-talet.

Det här kan du göra

Här kan du gå en konstpromenad, ta ett dopp i det blå eller varför inte bara ta en picknick i de vackra omgivningarna? Här finns också 150 olika trädsorter att spana in.

Den som inte vill spendera hela dagen på en picknickfilt kan spela beachvolleyboll vid Görvälnsbadet. Sugen på ännu mer rörelse? Hyr en kajak hos Café Bruket och upplev omgivningarna från sjön eller dra en löptur längs med vattnet mellan Görväln och Bruket. Eller så tar du cykeln utmed Mälarleden som passerar genom Görvälnområdet. För den som vill lyxa till det rejält är själva slottet idag hotell och restaurang.

Kulturupplevelser. I Gröna paviljongen ordnar Järfälla konstforum flera utställningar (öppet mellan kl 11-15), i skulpturparken kan du under sommaren se Kajsa Mattas verk och även besöka den permanenta utställningen. I Rättarbostadens trädgård vid Görvälns gård finns Ateljé Ewert Pamps utställning ”Fantasifull återanvändning” hela sommaren.

Föreningen för Teater och dokumentation (Teodok) sätter upp August Strindbergs ”Dödsdansen” i Raststugan (premiär 26 augusti, biljetter köper du via kulturbiljetter.se).

Den 27 augusti mellan kl 14-14.45 ordnar också Järfälla Brass band musik vid slottet och den 3 september kan du gå på slottskonsert med Järfälla musikkår på parkscenen (kl 14).

Bonus. Haka på slåtter vid Snåltäppan och prova på att slå ängsgräset med lie som man gjorde förr i tiden. Söndag 20 augusti kl 10-13 (samling 9.45 vid Bruketparkeringen).

Historia. Görväln omnämns första gången under 1460-talet, då var det två gårdar som ägdes av Nils Jönsson Oxenstierna. Den nuvarande gula sandstensbyggnaden stod klar 1675. Den som inledde bygget var adelskvinnan Elsa Elisabeth Brahe. Efter det har slottet haft flera ägare, sedan 60-talet Järfälla kommun.

Hitta hit. Sommartid går buss 552X från Jakobsbergs station, hoppa av Görvälns slott.

På tur. "Vi är här på cykelorientering, en av kontrollerna ligger vid Görväln, annars hade vi nog aldrig kommit hit. Men det är verkligen jättefint här", säger Uffe Wahlqvist från Upplands Väsby som njuter av solen vid Görvälns slott tillsammans med Ami Wahlqvist. Foto: Mikael Andersson

Utsikt. Görvälns slottspark bjuder på flera vackra pausställen. Foto: Mikael Andersson

Riddersviks gård

Riddersviks gård i Hässelby villastad är den vackra herrgården med som dateras tillbaka till 1700-talet. Ett besök hit passar hela familjen.

Det här kan du göra

Ta en promenad i de fina omgivningarna. Traska på skogsstigarna, titta på hästarna eller ta en paus på någon av klipporna och spana ut över Mälaren.

Här finns gott om möjligheter till att hoppa i badkläderna och ta ett svalkande dopp. Nere vid vattnet finns badstegar, och den vågade kan också bada direkt från klipporna.

Ta med picknickkorgen och slå dig ner på lämplig plats. Vill du hellre njuta av något färdigt ordnas kafé varje helg på Riddersviks herrgård mellan klockan 12-16. Och varje onsdag är det veteranbilskafé mellan klockan 17-20. Du med eller utan veteranbil är välkommen.

Ett par kvällar i juli anordnas sommarkrog på herrgården. 13-14, 20-21 och 27-28 juli mellan klockan 15-22 är det drop in till gårdens varmrättsbuffé.

Bonus. Att sitta på klipporna en sommarkväll kan nog lätt kvala in på listan över Hässelbys absolut finaste solnedgångar.

Historia. Riddersviks herrgård stod klar 1726 och byggdes på uppdrag av Elias Von Langenberg som var hovkällarmästare hos kung Gustaf III. Sedan dess har gården haft ett 20-tal ägare. Stockholm stad köpte gården 1885. Idag ägs och drivs gården av två familjer.

Hitta hit. Ta buss 541 från Vällingby mot Jakobsbergs station. Hoppa av Riddersvik.

Fiskelycka? "Vi har varit här en gång förut. Det är så fint här och man får se lite vatten. Men jag tror att man ska meta här egentligen", säger Robert Axelsson (t h) från Barkarby som är på utflykt till Riddersvik tillsammans med Edgar Axelsson (mitten) och Sven Foss. Foto: Mikael Andersson

Ljunglöfska slottet

Man kan nog ändå säga att det Ljunglöfska slottet är väl undangömt inne i Blackebergs bostadskvarter. Men den som hittar hit, hittar ett fantastiskt vackert slott med en mysig park som vetter ner mot vattnet. Fast slott, och slott. Det är det egentligen inte – huset fick kallas slott tack vare att det helt enkelt såg ut som ett palats.

Det här kan du göra

Det här är ett klassiskt picknick-häng! Med stora gräsytor både framför och bakom huset finns det gott om rum för alla som vill spendera en dag i solen och kanske titta på båtarna som passerar förbi. Det går också att bada, men det är ingen sandstrand i ordets rätta bemärkelse, så för mindre barn kan det vara lite knepigt.

Precis bredvid slottet finns en boulebana för den som inte vill sitta still hela dagen.

Bonus. En minuts promenad från slottet, på Johan Tillanders väg 29, har Västerorts aktivitetscenter sin mysiga trädgård. Här kan man köpa deras egenodlade snittblommor på lösvikt, och det som finns från dagens skörd, till exempel tomater. Försäljningen startar i mitten av juli och har öppet måndagar, onsdagar och fredagar mellan klockan 9-15.

Historia. Ljunglöfska slottet stod klart 1893 och uppfördes på beställning av Knut Ljunglöf, eller Snuskungen, som han också är känd som. Knut blev snorrik på sitt tobaksföretag som han ärvt av sin pappa. Ljunglöfs Ettan såldes i hela Sverige och blev snart Sveriges största tobaksföretag. I början av 1900-talet ska Knut ha varit världens näst största tobakstillverkare, endast överträffad av en amerikansk producent. Det ni!

Hitta hit. Buss 113 från Islandstorget. Det är också fullt möjligt att gå från tunnelbanan, det tar knappa 20 minuter enligt Google maps.

Stammisar. "Det är så vackert här. Och så kan man sitta och titta på lite båtar, vi går hit ganska ofta", säger Mona Jonsson som besöker Ljunglöfska slottet tillsammans med Hasse Åström. Foto: Mikael Andersson

Hemmaodlat. Strax bredvid Ljunglöfska slottet går det att köpa bland annat snittblommor på lösvikt. Foto: Mikael Andersson

Gåseborg

Duger inte historiska vingslag från fjuttiga 1700-talet? Tur då att Järfälla har en av Mälardalens mest imponerande fornborgar till allmän beskådan. Gåseborg tros ha byggts så tidigt som hisnande 300-500 e.kr!

Det här kan du göra

Det här är utflyktsmålet för den som inte räds att snöra på sig de bekväma skorna och ta en promenad. Här får du parkera bilen, som närmast, 20 minuter bort. Sedan leder vägen genom Sandviks motionsspår. På vägen passerar du fårhagar som besökare får promenera igenom (så länge man håller sin hund kopplad) och en riktigt fin naturupplevelse.

Framme vid utflyktsmålet är borgen i ruiner, men kanske kan man inte vänta sig så mycket mer av en tusenårig gammal byggnad? Men du kan ändå ställa dig mellan den inre och yttre borgmuren och med lite fantasi få en känsla av hur det en gång kan ha sett ut. På ena sidan av borgen stupar klipporna rakt ner i Mälaren och ger en otrolig utsikt. Perfekt plats för att äta sin medhavda matsäck med andra ord. Grillsugen? Vid foten av borgen finns en låda fylld med ved som besökare kan använda på de utplacerade grillplatserna.

Du som inte vill släpa med dig något eget att äta har tur, en bit från Gåseborg ligger Sandviksstugan. Där anordnar Viksjö scoutkår fika varje söndag mellan klockan 11-15.

Badmöjligheter precis vid Gåseborg är små, klipporna är branta. Men bara en liten promenad därifrån ligger Sandviksbadet.

Bonus. Här finns möjligheter till klippklättring precis invid Mälaren. Obs! Ingenting för nybörjare. Spana in sverigeforaren.se för mer info.

Historia. Man trodde länge att Gåseborg var byggd runt 500-1500 e. kr. och endast som en strategisk plats att bevaka sjötrafiken i Mälaren. Här kunde man se fartyg passera på farleden mellan Sigtuna och Uppsala. Men år 2002 undersöktes platsen av en arkeologistudent från Stockholms universitet. Han gjorde fynd på platsen som dels kunde datera borgen redan till 300-500 e. kr. och dels pekade på att borgen även kunde ha byggts för att bevisa stor ekonomisk, militärisk och politisk makt.

Hitta hit. Med bil: Kör till den lilla parkeringsplatsen på Hummelmoravägen. Därifrån tar det i runda slängar 20 minuter att promenera. Buss 553 från Barkarby station, hoppa av Dragspelsvägen.Följ skyltning mot Gåseborg och Sandviks gård.

Källor: Järfälla kommun, Riddersviksgard.se, Riksarkivet

Lunchvy. På ena sidan av Gåseborg stupar klipporna rakt ner i vattnet, en perfekt plats för en picknickpaus. Foto: Mikael Andersson

Härifrån kunde man hålla koll på den viktiga farleden. Foto: Mikael Andersson

Fler slott och gårdar i närheten

Ulfsunda slott, Bromma

Hesselby slott, Hässelby

Åkeshofs slott, Bromma

Drottningholms slott
och Kina slott, Ekerö

Åkeshofs slott är en av alla vackra gårdar i Stockholms västerort. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här flyger helikoptrarna i formation över Bromma

"Inte ofta de flyger så många" Såg du också helikoptrarna över Bromma? Vid halv två-tiden i eftermiddags passerade sju helikoptrar Ålsten. Helikopterflottiljen berättar varför.onsdag 20/6 15:54

Växthusvägens rondeller – snyggast i stan?

Prisas för sin design Om du har lagt märke till konsten i rondellerna längs med Växthusvägen i Ormbacka, Skälby, är du inte ensam. Konsten vann nämligen ett pris för sin design nyligen.onsdag 20/6 12:18