Stolt skäggbärare? Missa inte Internationella skäggdagen. Foto: Jessica Wikström

Fira skägget på internationell dag

Festa loss bland hårfagra och bidra med pengar till prostatcancerforskningen. På lördag firas Internationella skäggdagen storslaget vid Hornstull.

  • Publicerad 08:55, 4 sep 2015

Det blir en riktig skäggfest

Skäggen har kommit för att stanna. Det tror skäggvårdsexperten Karin Fahlström, som sett trender komma och gå.

– Skägget har ju alltid funnits, men ibland är det inne med renrakat. Nu har ju i princip varannan kille någon form av skäggväxt. Jag tror att killar känner att de kan uttrycka sin identitet med skägget, säger Karin Fahlström.

Skäggiga killar i band

På lördag är hon med och firar skägget på Bar Brooklyn vid Hornstull på Internationella skäggdagen.

– Det australiensiska bandet The Beard inleder dessutom sin Europaturné på Debaser Hornstull. De är kända inom skäggbranschen. Skäggiga killar som sjunger om skägg. Det blir en riktig skäggfest, säger Karin Fahlström.

Blå Mustachen med på festen

Men det är inte bara skägget som står i fokus på lördagens fest.

– Vi ville göra något riktigt bra av festen, så därför bjöd vi in Prostatacancerförbundet – Blå Mustachen. Under festen kommer det ske en insamling .

Det finns barberare på plats för den hårfagre. Betalningen går oavkortat till Prostatacancerförbundet. Två svenska och ett brittiskt skäggmärke kommer också finnas på plats, där delar av betalningen för produkterna går till forskningen på prostatacancer. Även de goodiebags som delas ut kommer kosta en slant till förmån för förbundet.

– Det handlar om en symbolisk summa för en påse med skäggvård. Vi vill inte bara ge bort det när pengarna kan gå till något nyttigt, säger hon.

Varför är skägg så hett?

– Skägg är ett intresse, en identitet. Precis som de som börjar springa och sedan anmäler sig till Stockholm Marathon. Det krävs lite tid och omsorg att skaffa sig ett ordentligt skägg. Jag tror att man känner sig stolt, säger Karin Fahlström.

– Dessutom så har ju barberarna börjar komma tillbaka. De försvann på 80-talet i och med AIDS. Eftersom man inte visste hur det smittade slutade man raka med kniv. Det är ju lättare att ha skägg om man kan gå till någon som faktiskt kan sköta om det. Så är inte alltid fallet hos frisörer.

Skäggfest på lördag den 5 september

Var? Bar Brooklyn, Hornstulls strand 4.

När? Lördagen den 5 september, klockan 17-20

Det är gratis att gå in på Bar Brooklyn. För att se The Beard på Debaser Hornstull behövs biljett (ticnet.se)

Extra: En liten motorcykelkortege går från Mariatorget till Bar Brooklyn klockan 16:30. PÅ motorcyklarna befinner sig förstås skäggiga män.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.