Fiskar. Maria Sjölin fiskar tappert karpyngel som ska skänkas bort. Foto: Sacharias Källdén

Fiskar från Sinnenas trädgård skänks bort

Dammen i Sinnenas trädgård ska rengöras och de stora fiskarna flyttas in till det närliggande äldreboende. Ynglen skänks nu bort, vissa flyttar till Danderyd.

  • Publicerad 13:22, 10 sep 2020

Kring hundra karpyngel har fram tills nyligen bott i dammen i Sinnenas trädgård. Under onsdagen fiskade Maria Sjölin, som arbetar i trädgården, upp ett 30-tal. Under torsdagen var de som var kvar i dammen svårfångade.

– Jag måste få upp minst tolv för jag har lovat bort dem till en person som kommer och hämtar i dag. Men de är skrämda efter gårdagen. De är väldigt snabba, jag försöker ta dem på bar gärning, säger Maria Sjölin som på torsdagsmorgonen står med en håv och lurpassar på ynglen.

Den som är sugen på yngel kan komma förbi trädgården, de som jobbar där är på plats ungefär mellan 9:30 och 14:30. Är de inte där går det bra att ringa.

– Man måste kunna erbjuda fiskarna ett gott hem – vilket innebär en djup damm. Jag satte upp en lapp på en anslagstavla i Danderyd, säger Maria Sjölin som där "fick napp".

– En hel del fiskar får nya hem där nu. Många där vill ha karpar i trädgården.

De större karparna flyttar, som vanligt när hösten kommer, in till akvariet på det närliggande äldreboendet.

Ny sittplats

Som VasastanDirekt har skrivit tidigare utsattes Sinnenas trädgård för en vandalisering i juli då rosor kapades, blomkrukor krossades och kryddor drogs upp, bland annat. Nu börjar trädgården återhämta sig. Dessutom har den fått en ny sittplats, omgiven av blommor – och temynta.

– Här ska man kunna sitta och känna doften av temyntan, säger trädgårdsmästaren Christer Fällman.

Dock kommer den gröna bänken troligen att bytas ut.

– Färgen är okej, men jag tycker den är lite för kantig, säger Christer Fällman.

En alm som drabbats av almsjuka kommer att tas bort från Sinnenas trädgård i början av nästa vecka. Christer Fällman har redan planer på vad som ska ersätta den.

– Min plan är antingen hägg eller magnolia.

Sinnenas trädgård, ger bort fiskar, trädgårdsmästare Christer Fällman. Foto: Sacharias Källdén

Trädgårdsarbetare. Johan Laan, Andreas Dacke, Axel Falck, Johan Ringström och Christer Fällman på den nya uteplatsen. Foto: Sacharias Källdén