Fiskarnas tur att leka runt granen

Julgranarna kastas ut – och blir till lekrum för Ulvsundasjöns fiskar. På onsdagen sänkte Solna stad för första gången ner insamlande julgranar i Ulvsundasjön vid Huvudstabadet.

  • Publicerad 18:56, 24 jan 2018

Granarna är tänkta att skapa skyddande miljöer i vattnet där fiskar kan leka och gömma sig.

Projektet genomförs i samarbete med Sportfiskarna, som även fanns på plats för att visa hur man tillverkar så kallade risvasar.

På grenarna och barren kan fiskar som abborre och gös sedan i flera år framåt fästa sin rom och de växande ynglen gömma sig för att inte bli uppätna. Även kräftdjur använder risvasarna för att gömma sig. Risvasarna får fiskarna och kräftdjuren att bli fler och må bättre, vilket ökar den biologiska mångfalden i sjön.

– Solnas sjöar är en viktig del av stadens miljö. Att med hjälp av återvunna julgranar kunna förbättra fiskarnas livsvillkor är en fantastisk möjlighet att gynna den biologiska mångfalden i Ulvsundasjön, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Anna Lasses (C).

Många solnabor valde att lämna in sina julgranar vid stadens officiella julgransinsamling under helgen den 20–21 januari. Totalt samlades nästa tre ton julgranar, eller cirka 690 stycken, in. Likt tidigare år flisas många av dessa granar för att sedan användas till att skapa fjärrvärme. Men nu har kretsloppet fått ännu en positiv aspekt: fiskvänliga lekplatser.
 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

En till sjukhus efter krock på E4

Nyheter Fyra bilar inblandade – polisen varnar för köer En person har förts till sjukhus i samband med en trafikolycka på E4 vid Arlanda där fyra bilar varit inblandade. Bärgningsarbete pågår fortfarande och enligt polisen är det risk för ihållande köer.onsdag 21/11 8:32

Solnas äldsta butik fyller 75 år

Nyheter Kunder kommer från hela landet En dag på 1960-talet började en 17-årig tjej arbeta på Trikåbasaren på Råsundavägen. I dag, 57 år senare, är hon fortfarande kvar och butiken firar 75-årsjubileum.onsdag 21/11 8:25

S-budget satsar på skolorna

Nyheter Finansieras med skattehöjning Stora satsningar på skola och förskola finansierade genom en skattehöjning på 16 öre. Det är tyngdpunkten i Socialdemokraterna alternativa budget för Solna.tisdag 20/11 16:46