Erik Sjöberg från Södermalm och Rafat Hamid från Syrien kompismatchades via organisationen Duo Stockholm. En lyckträff, enligt båda. Foto: Sacharias Källdén

Fisketuren slutade i vänskap

Varsitt fiskespö, lite matsäck och en rofylld stund på Reimersholme. Det blev början på vänskapen mellan en 33-årig palestinsk tvåbarnspappa från Syrien och en 28-årig controller från Mariatorget.

  • Publicerad 20:14, 23 okt 2017

– Jag tror varje människa behöver känna sig som en effektiv person i samhället för att må bra. Då är vänskap mycket viktigt, för att få en chans att vara med på riktigt.  

Det säger 33-åriga Rafat Hamid från Syrien. Det har nu gått två år sedan han först kom till Sverige, och ett år sedan han flyttade in på boendet för nyanlända i Vintertullen tillsammans med sin fru och sina två barn. Han trivs här. Men uppehållstillstånd och oändligt antal SFI-timmar till trots har det varit svårt att känna sig delaktig. När han fick höra om möjligheten att kompismatchas med en stockholmare, nappade han därför direkt.

Från Syrien till Söder – Här börjar det nya livet i Vintertullen

Efter intervju på Duo Stockholm fick han så sin match: den 28-årige ekonomen Erik Sjöberg. Han, som alltid varit social, såg det som en chans att lära känna en ny människa. Men inför första träffen var båda spända. Skulle de överhuvudtaget ha något att prata om?

– Jag var orolig för att jag skulle ha svårt med språket. Det jag lär mig på SFI är ibland annorlunda än hur folk pratar, slang. Det var nervöst, säger Rafat.

Något som får Erik att le och skaka på huvudet.

– Det har ju aldrig varit något problem. Tvärtom, jag har nog aldrig reflekterat så mycket över språket eller grammatiska regler som när du frågar. Nu är det ju jag som lär mig svenska av dig!

Förenades i fiske

Det var när Rafat under det första trevande mötet berättade om hur han lärt sig fiska för att tiden att gå i väntan på asylbesked, som lyckträffen var ett faktum. Erik, fiskeintresserad sedan barnsben, greppade sina spön och drog med Rafat på fisketur till Reimersholme.

– Själva fisket gick trögt minst sagt, men när vi satt där och pratade med varsitt spö i hand upptäckte vi att vi har mycket mer gemensamt än vi kunnat tro, säger Erik.

Så blev livet efter asylboendet

Förutom att de båda jobbat inom ekonomi, Rafat som inköpschef i Dubai och Erik som controller, delar de också en passion för fotboll. Snart ska de gå och se en Bajen-match ihop, även om ingen av de båda Södermalmsborna är någon inbiten hammarbyare.

– Men fotboll är fotboll, det är roligt ändå. Och här på Söder är ju Hammarby-flaggan överallt, vad ska man göra, säger Rafat och skrattar.

– Det viktigaste är inte heller vad vi gör, utan att vi ses. Det känns alltid som vi har mycket att prata om, säger Erik.

Trädgårdsarbete ska hjälpa nyanlända att få jobb

"Hade förmodligen aldrig träffats annars"

Båda tycker att det varit förvånansvärt enkelt att bli kompis med en främling. Även om det ibland märks att de kommer från olika bakgrund.

– Enligt arabisk tradition är det till exempel ovanligt att inte vara gift med sin partner. Så jag frågar alltid Erik först "hur mår din fru?" innan jag kommer på mig själv att man ska säga flickvän, säger Rafat och skrattar.

Kompisprogrammet pågår under sex månader, men både Erik och Rafat är säkra på att de kommer fortsätta ses även i fortsättningen.

– Ja, vi är ju vänner nu. Men det är sjukt att tänka på att trots att vi har så mycket gemensamt, så hade vi förmodligen aldrig träffats om det inte vore för det här. Det är en sorglig tanke.

Via Duo Stockholms program matchas nyanlända ihop med etablerade stockholmare. De umgås sedan två gånger i månaden under ett halvår. Foto: Sacharias Källdén

Så funkar det

- Nyanlända och etablerade får anmäla sitt intresse för att kompismatchas.

- Via intervjuer reder Duo Stockholm ut vilka som kan tänkas vara en god match.

- Nyanlända och etablerade matchas sedan ihop två och två. De umgås sedan två gånger i månaden under ett halvår. Man får själv välja vad man vill göra när man ses, men har kontinuerligt stöd av Duo Stockholm, som också erbjuder gemensamma aktiviteter som konserter, bio eller utflykter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.