Foto: Sara Ringström

Fittjabor oroliga efter våldtäktsdomen

I veckan friades de fem män som åtalats för en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja förra året. I området har många svårt att förstå domen. Det här spär på Fittjabornas redan låga tilltro till rättsväsendet, menar flera boende.

  • Publicerad 17:26, 21 dec 2017

Det är vidrigt, oavsett om det varit våldtäkt eller om de har bytt droger mot sex

Fittja centrum, sex timmar efter att den friande domen lästs upp i Södertörns tingsrätt. Ett tjugotal personer har samlats till en demonstration på torget. ”Vi visar vårt stöd till kvinnan”, står det på ett av plakaten.

Någon håller tal när några unga män börjar skrika och störa demonstrationen:

"Gå hem och gråt!"

"Hon var en knarkare!"

– Det var jätteobehagligt, säger en person som deltog.

Polis var på plats i centrum men demonstranterna valde ända att bryta upp samlingen.

Varför friades männen i våldtäktsrättegången?

"Det är vidrigt"

Tre av de fem åtalade har suttit häktade sedan i somras men släpptes redan förrförra fredagen och friades i från våldtäktsanklagelserna i tingsrätten i tisdags. Männen säger att de haft sex med kvinnan i utbyte mot droger.

– Det är vidrigt, oavsett om det varit våldtäkt eller om de har bytt droger mot sex. De har ju köpt sex och utnyttjat en kvinna i beroendeställning, säger Fittjabon Maria*.

Alla fem åtalade är tidigare dömda för narkotikabrott och är en del av knarkhandeln i Fittja. Flera Fittjabor är frustrerade och menar att det här signalerar att de här personerna kan göra vad de vill i området.

– De har vunnit kampen. Folk här har redan låg tilltro till polis och rättväsende. Den här domen gör tilltron ännu lägre.

Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt

Vi måste säga ifrån

Enligt henne har det här skapat en tysthetskultur i området.

– Vi Fittjabor måste ta ansvar och säga ifrån, det är inte okej att ungdomar säljer knark öppet. Men vi måste få hjälp av resten av samhället. Folk måste se att polisen kommer när de ringer och skyddet för den som vittnar måste stärkas. Och för unga som begår brott måste det bli konsekvenser tidigt.

En annan Fittjabo känner sig otryggare.

– Jag är så besviken, svenska lagar är ett skämt. Jag låter inte min fru gå ner till tvättstugan och tvätta själv efter det här.

Martin Lazar, områdespolis i Fittja. Foto: Sara Ringström

Här ska gruppvåldtäkten ha skett i augusti förra året, enligt åklagarsidan.

Många i Fittja har svårt att förstå domen och nu spekuleras det i orsakerna till att männen friades. Folk hittar på egna förklaringar till vad som hänt och varför för att man inte litar på rättsväsendet, berättar han.

Jag oroar mig för att de yngre ser upp till killarna i centrum som förebilder nu. Jag är orolig för Fittjas framtid.

– Några tror att killarna inte döms för att de tror att tjejen var invandrare – att det är därför rätten inte bryr sig. Det är en farlig utveckling.

Martin Lazar, områdespolis i Fittja, fått samtal från många Fittjabor sedan de åtalade släpttes ur häktet. Han har också känt av den utbredda frustrationen. Han förstår den, men påpekar att de fem männen friats från våldtäkten. Läs om rättens bedömning HÄR.

– Vi kommer fortsätta att jobba mot knarkhandeln och att lagföra de som begår brott. Fittjaborna får inte tappa hoppet, det här är ett långsiktigt arbete, säger Martin Lazar.

Kameror ska flytta på langarna i Botkyrka

Jobbar med förtroendet

En del av hans jobb som områdespolis är att stärka Fittjabornas förtroende för polisen.

– Vi har stort fokus på att vara ute i skolorna och bygga relationer till ungdomar, föräldrar, föreningar, kyrkor och moskéer.

Maria oroar sig för den yngre generationen som växer upp.

– Jag oroar mig för att de yngre ser upp till killarna i centrum som förebilder nu. Jag är orolig för Fittjas framtid.

*Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Fittja storsamlar mot kriminaliteten.

När polisen trycker bort knarkhandeln i centrum är det viktigt att samhället följer efter och tar tillbaka marken. Botkyrkas senaste vapen: kameror.

Kameror ska flytta på langarna i Botkyrka

Nio kvinnor från Fittja. Det är ett av Botkyrkabyggens främsta vapen när stöket ska bort från trapphus och portar:

Kvinnor – Fittjas vapen mot stöket i portarna

Fittjabor har anlitats som trygghetsvärdar för att patrullera portarna närmast centrum som haft problem med stök, häng och gäng som säljer droger:

Fittjabor patrullerar i trapphusen – istället för kameror

‣ Polisen har också stärkt sin närvaro den senaste månaden:

Nu blir det olagligt med häng i porten