Albina Isayeva, Gudrun Viklund, Samah Mores och Celestina Umeh-Hyginus bakar tillsammans en chokladkaka. Receptet är från kocken Camilla Hamid som om några veckor kommer besöka gruppen. Foto: Claudio Britos

Fittjas kvinnor möts över grytorna

En matlagningsgrupp och ett kvinnoseparatistiskt alternativ till språkkaféet. Men också en samtalsgrupp där möten och förtroliga samtal sker, över dagknådning och rykande grytor.

  • Publicerad 11:05, 1 nov 2019

På spisen står en kastrull, fylld till bredden med indisk linsgryta. Intill står Birsyam Hasanova och rör energiskt.

– Det är första gången jag lagar daal. Jag tycker om att laga nya saker. Varje dag tittar jag på Facebook och hittar nya recept att prova. Det är min favorit – att laga mat, säger hon.

Intill Birsyam vid spisen står Aisha Hassko. Hon har en man som är sjuk hemma och ska strax gå tillbaka upp till honom. Men först ska hon vara kvar en stund och prata och smaka på maten.

– Det är mycket roligt här. Och jag tycker om att laga mat, säger hon.

Köket de står i kallas Fittjaköket och ligger mellan Fittja bibliotek och Botkyrka konsthall. Här samlas runt 15 kvinnor varje vecka för att tillsammans laga mat, äta och prata.

– Man brukar ju säga att vägen till hjärtat går genom magen och det är kanske så, för här är det många som öppnar upp och pratar. Det blir många förtroliga samtal, säger Nicole El Murr, som är en av initiativtagarna till gruppen.

Kvinnoseparatistisk

Gruppen riktar sig bara till kvinnor och tanken, berättar Nicole El Murr, är att den kompetens som många av kvinnorna har i köket ska tas till vara.

– Gruppen heter Kvinna för kvinna framåt och det handlar om just det, att vi alla har något att ge varandra, säger hon.

Birsyam Hasanova rör i kastrullen med daal. Det är första gången hon lagar det och hon tycker om att lära sig laga nya maträtter. Foto: Claudio Britos

Varje måndag lagas olika saker, alltid vegetariskt och alltid både bakning och matlagning. Förutom daal bakas det denna måndag naan-bröd och en kladdig och väldigt chokladig kaka efter recept från kocken Camilla Hamid som om några veckor kommer att besöka gruppen.

Dessutom är det knytkalas och många har tagit med sig mat hemifrån för att bjuda de andra på.

Firangiz Mikayilova har lagat plov, en traditionell rätt från Azerbajdzjan med ris, torkade aprikoser, stekt lök och stekt kött.

Albina Isayeva, även hon från Azerbajdzjan, har lagat kyckling levengy efter traditionellt azerbajdzjanskt recept. Kycklingen är fylld med en blandning av hasselnötter, stekt lök och en kompott på torkad frukt. Samma blandning har också lagts runt om kycklingen innan den grillas i ugnen.

– Två till tre timmar tar det i ugnen. Går det fortare så blir den torr, förklarar Albina.

Långkok är bäst

Mat blir bäst när den lagas långsamt, tycker Birsyam. Det ska få ta tid. Hon berättar om söndagsmiddagen hon lagat hemma dagen innan, som bestod av en kycklinggryta som hon serverade med broccoligratäng och sallad, med en äppelkaka till efterrätt.

– På vardagarna går jag i skolan och sedan tränar jag och när jag kommer hem är jag trött, så då orkar jag inte laga mat så länge. Men på helgerna gör jag det, säger hon.

Hon smakar av sin daal, lägger i en liten nypa salt till och stänger sedan av spisen. Nu är den klar och redo att serveras. Maten läggs upp på fat, bordet dukas med vita servetter i glasen och Nicole skriver upp menyn på en whiteboard, tillsammans med varje maträtts nationella tillhörighet.

Och runt långbordet samlas kvinnorna.

Firangiz Mikayilova lägger upp sin plov, en traditionell rätt från Azerbajdzjan med ris, torkade aprikoser, stekt lök och stekt kött, på serveringsfat. Foto: Claudio Britos

Albina Isayeva, till vänster, har lagat en kyckling efter traditionellt azerbadjanskt recept som hon ska bjuda gruppen på. Nicole El Murr, till höger, är en av initiativtagarna till gruppen. Foto: Claudio Britos

Så funkar matlagningsgruppen

Gruppen Kvinna för kvinna framåt träffas varje måndag mellan klockan 12.00 och 14.00 i Fittjaköket, som ligger i foajén mellan Fittja bibliotek och Botkyrka konsthall.

Matlagningsmåndagarna pågår hela hösten fram till 9 december.

Gruppen är öppen för kvinnor i alla åldrar.

Det är gratis och ingen föranmälan behövs. Det är bara att dyka upp.