Stor famn. Mange Nylund med Hacer Nur Kicilkaya, Secil Yayla, Maribel Mistura, Elif Inal och Lejla Saljunovic på Fittjapulsen. Foto: Anna Sjögren

Fittjas pappa slutar aldrig jobba

Skjutsar till aktiviteter, övningskör, skriver cv och bara finns där. I 20 år – mer än halva sitt liv – har Magnus Nylund gett kärlek till Fittjas barn och unga. Det är få i området som inte känner Fittjas pappa. "Han gör allt för oss", säger Elif Inal, 11.

  • Publicerad 14:51, 24 nov 2017

Det är eftermiddag på fritidsgården Fittjapulsen i Fittjaskolan. Mange visar ett bildcollage från början av sin karriär. Där står landslagsspelaren Erkan Zengin i fotbollsställ.

– Och här är en av pojkarna som var med i Fittja Paradiso, Janne Josefssons dokumentär, visar Mange.

I 20 år har han följt Fittjas barn. "Mange har alltid funnits där bland barn, ungdomar och äldre. Han har alltid visat dom den rätta vägen. Jag var på väg mot den jobbiga vägen men han lyckades fånga upp mig innan det blev försent. Idag har ingen annan att tacka än honom". Mange får tårar i ögonen.

– Jag lyssnar, ger dem tid och tror på dem. Men jag har aldrig stannat upp och tänkt på det så, det har bara känts bra det jag gör.

Det är svårt för Mange att gå kort promenad i sitt område utan att någon vinkar, kommer fram för att hälsa eller prata en stund. Jobbet på fritidsgården Fittjapulsen har ingen början och inget slut.

– Folk morsar och många vill prata. Det kan vara att man vill ha hjälp att söka jobb, skriva cv. Då pratar man, det går inte att stänga av, säger Magnus Nylund.

Mange övningskör med de som vill ta körkort, hjälper till att byta skola när någon hamnat fel och hjälper till att söka jobb. Skjutsar till aktiviteter när det behövs.

Det började med ett sommarjobb som kamratstödjare på Fittjaskolan, skolan han själv gått i. Sen blev han elevassistent, rastvärd och fritidsledare. I 15 år har han jobbat på Fittjapulsen nu.

Alla vet vem Mange är, han kallas Fittjas pappa. Han har hjälpt många unga att få jobb. Han hjälper alla.

Han är född och uppväxt i Fittja. Bor fortfarande här. Det ger förtroende och tillit, tror han.

– Jag kan tänka tillbaka på hur det var för mig. Jag känner hela familjer. Jag har barn här nu som är barn till mina gamla klasskompisar, det är roligt, säger Mange.

Samet Cetin, 12, berättar om Manges smeknamn.

– Alla vet vem Mange är, han kallas Fittjas pappa. Han har hjälpt många unga att få jobb. Han hjälper alla.

Mange blir tårögd igen.

Han är fisk- och grillmästare, berättar Lejla Saljunovic, 11, som varit med på en av hans fiskeutflykter på Albysjön. Maribel Mistura, 11, och Elif Inal, 11, förklarar att Mange hjälper dem att nå sina drömmar. Just nu har de fullt upp med att samla in kundvagnar åt en fastighetsägare för att tjäna in pengar till en utlandsresa.

– Om man har en idé, då hjälper Mange, säger Maribel.

– Han gör allt för oss, säger Elif.

Ur nomineringen:

"Mange har alltid funnits där bland barn, ungdomar och äldre. Han har alltid visat dom den rätta vägen. Jag var på väg mot den jobbiga vägen men han lyckades fånga upp mig innan det blev försent. Idag har ingen annan att tacka än honom. Det är på tiden att han får något tillbaka"

Foto: Anna Sjögren

Årets eldsjäl på Röda linjen 2017

Under några veckor har alla haft möjlighet att nominera någon som är verksam i området till priset. En jury har sedan gått igenom de nomineringar som kommit in och valt ut sex finalister.

Den här veckan presenterar vi de tre första. Resterande finalister presenteras nästa vecka. Efter det är det din tur att rösta – vem förtjänar det ärofyllda priset?

Måndag 4 december startar omröstningnen på www.eldsjal.mitt127.se.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Prisutdelning för Årets eldsjäl kommer ske under Mitt 127:s vinterfestival i Skärholmen.

Röda Linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och SkärholmenDirekt, BotkyrkaDirekt och HuddingeDirekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.