Matematiska. Fjällenskolans klass 3B knep silvret i tävlingen Mattematchen. Foto: Linda Högberg

Fjällenskolan tar silver i stor mattetävling

3B på Fjällenskolan är en klass att räkna med. Det slogs fast när klassen tog hem andraplatsen i Mattematchen förra veckan.

  • Publicerad 11:34, 23 apr 2019

Sedan 11 februari har landets elever kunnat delta i tävlingen via ett inlärningsprogram på nätet. Tusentals klasser deltog i den nationella matematiktävlingen, varav över 1 000 av dem i tävlingsgruppen Juniorapor årskurs 3–4.

När resultaten räknats samman visade det sig att klass 3B på Fjällenskolan i Järfälla kammat hem silvret i gruppen. Häromveckan rodde de också hem titeln som veckovinnare.

– Det känns jättebra. Det är jättekul för eleverna, barnen i klassen har verkligen tyckt att det varit roligt, säger läraren Maria Larsson.

Vinnare bland Junioraporna blev klass 4A från Pitholmsskolan i Piteå. Bland de lite yngre deltagarna vann klass 1A från Källskolan i Norberg, i gruppen Småapor årskurs 1–2.

"Ett ämne de tycker om"

Mattematchen arrangeras av inlärningsspelföretaget 10monkeys, därav gruppernas apiga namn. På den färgglada tävlingsplattformen har eleverna – förutom att glädja sig åt animerade primater i lianer – både fått identifiera geometriska figurer och knäcka multiplikationstal.

– I första hand har nog eleverna gillat tävlingen just för att det är matte, det är ett ämne som de verkligen tycker om. Och att det varit digitalt, säger Maria Larsson.

Vad betyder den här framgången för skolan?

– Jag tror någonstans att 3B har visat att "kan vi, kan övriga också". Vår skola har inte alltid haft det så lätt, många får uppfattningen att det är fullständigt kaos, att man inte arbetar på lektionerna. Det är en felaktig uppfattning.

Stockholm Direkt