Grönt ljus. Vägplanen vann laga kraft i och med regeringens sammanträde 23 november. Foto: Lisa Halldén

Fjärde filen blir verklighet

Regeringen har gett grönt ljus för breddningen av Ekerövägen. Efter sommaren ska arbetet vara igång. – Under 2021 beräknas vägen vara klar, säger Pia Andersson på Trafikverket.

  • Publicerad 14:16, 30 nov 2017

Det är en punkt där vi har fått balansera mellan kultur- och naturmiljön och trafiksäkerhet.

Förra veckan stämplade regeringen sitt okej på Trafikverkets vägplan för Ekerövägen. Tre filer ska bli fyra, hela vägen mellan Tappström och Nockeby.

– Vi kommer vara igång med bygget på hela sträckan under 2018, säger Pia Andersson, projektenhetschef på Trafikverket.

Upphandlingen kommer göras under våren men det är inte förrän efter sommarsemestern som arbetet kommer synas utefter vägen. Sträckan mellan Edeby och Lindötunneln kommer vara först ut att påverkas av arbetet. Under tiden arbetet pågår där kommer trafiken ledas över till en ny väg, med tre körfält.

Värre är det på de sträckorna som går genom världsarvet och över broarna. Där varnar Pia Andersson för att trafiken kan påverkas under byggtiden.

– Det tittar vi på just nu. Vi gör detaljanalys för att minimera den påverkan och styra arbetet till vissa tider, då vi vet att det är mindre trafik. Det kommer bli mycket nattarbeten, säger hon.

Sträckan mellan Edeby och Lindötunneln är också den som påverkar Mälaröarnas Skyttegille, vilket Mälarö Tidning skrivit om tidigare. Klubbens avtal med Statens Fastighetsverk löpte ut den 1 november och skjutbanan är numera stängd. Att föreningen inte kunde fortsätta sin verksamhet var dock inte på grund av Trafikverkets arbete, menar Pia Andersson.

– Vi hade tittat på en lösning där vi skulle kunna flytta husen och 50 metersbanan så de skulle kunna vara kvar, men Statens fastighetsverk valde ändå att säga upp deras kontrakt, säger hon.

En annan omstridd punkt längs Ekerövägen är vid Kanton, där skolbarn korsar vägen på väg till och från skolan längre upp i allén. Här görs övergångsstället extra brett för att lättare låta större grupper passera vägen och trafikljusen kommer att vara kvar. Under planprocessen har önskemål på en gång- och cykeltunnel under vägen lyfts fram.

– Det är en punkt där vi har fått balansera mellan kultur- och naturmiljön och trafiksäkerhet. Trafiksäkerhet kommer alltid högst, vi vill inte bygga en trafikfarlig lösning. Men den lösning som vi nu har tagit fram uppfyller både trafiksäkerhetskraven och funkar i natur- och kulturmiljön. Det är en kompromiss, säger Pia Andersson.

Hela bygget beräknas ta cirka tre år. Under 2021 ska Ekerövägen vara klar. Exakt hur mycket tid den fjärde filen kan spara Mälaröpendlarna kan Pia Andersson inte svara på.

– Jag har inte de exakta siffrorna i nuläget. Men med buss kommer man ju kunna åka från Brommaplan till Tappström på betydligt kortare tid än i dag då man kan hamna i köer som kan ta upp till en timme. Så det är stora tidsvinster, säger hon.

Detta ingår i vägplanen:

En fjärde fil som ska användas för kollektivtrafik under rusningstid.

En ny cirkulationsplats vid Tappström, med en underfart för cyklister och fotgängare.  

En ny vridbar bro över Tappströmskanalen och en fjärde fil över Drottningholmsbron och Nockebybron.

Cirkulationsplatser vid nedfarter till förbifarten, det vill säga Edeby och Tillflykten.

Projektet är uppdelat i tre entreprenader. En mellan Tappström och Lindötunneln, en mellan Lindötunneln och Edeby och en mellan Edeby och Nockeby.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter