Vapengömma. En kontroll av en bil ledde till upptäckten av en knark- och vapengömma. Bilderna är genrebilder. Foto: Mostphotos

Fjärrkontroll sprängde knark- och vapengömma

En fjärrkontroll fick en nyckelroll när Botkyrkapolisen tidigare i år sprängde en gömma med vapen, handgranater och knark. Nu har tre män dömts till fängelse för bland annat grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

  • Publicerad 12:11, 13 dec 2018

Det var i februari i år som en polispatrull i Botkyrka lade märke till en bilist som försökte hålla sig undan polisen. Patrullen började följa efter och lyckades stoppa bilen och kontrollera den.

– Patrullen hittade 50 gram kokain och en fjärrkontroll till en garageport i anslutning till mannen, säger Jonas Lindberg som är utredningsgruppchef för den särskilda händelsen Max i polisområde Syd i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"En dörr åkte upp"

Patrullen bestämde sig sedan för att åka tillbaka till platsen där de först fått syn på bilen. Och där skulle fjärrkontrollen visa sig få en avgörande roll i polisarbetet.

– De testade fjärrkontrollen när de åkte runt bland några garagelängor och vips åkte en dörr upp. I garaget hittades automatvapen, handgranater och narkotika, säger Jonas Lindberg.

Vid husrannsakningar och under utredningen gjordes ytterligare beslag av vapen, handgranater, knark och värdesaker.

Fängelsestraff

I måndags dömde Södertörns tingsrätt tre män för narkotikabrott, grovt narkotikabrott, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott. Straffen blev ett till fyra och ett halvt års fängelse.

– Bra polisarbete med många bra samarbeten i samband med fordonsstoppet och därefter ett engagerat och omfattande utredningsarbete har nu lönat sig. Förhoppningsvis har vi sargat de kriminella nätverken lite grand men framförallt fått bort farliga föremål från gatan, säger Jonas Lindberg.