Kiviks. Det lågfrekventa bullret från musteriet i Stenhamra har blivit en segdragen tvist. Foto: Daniel Cannervik

Flaskblåsning i Stenhamra avgörs i högsta instans

Ska Kiviks musteri i Stenhamra få tillverka flaskor på nätterna eller inte? Den långdragna tvisten om det lågfrekventa bullret från anläggningen ska nu avgöras i högsta instans.

  • Publicerad 07:19, 5 okt 2018

När skånska Kiviks musteri blåser upp plastflaskor med tryckluft i sin anläggning i Stenhamra uppstår ett lågfrekvent buller i närområdet. Ljudet kan vandra långt och har länge plågat de närmaste grannarna.

Kiviks klarar förvisso riktvärdena för inomhusmiljöer och tomtgränser, men i september 2015 beslutade Ekerö kommuns miljönämnd ändå att begränsa produktionen till klockan 06.00-22.00 på vardagar. Beslutet togs med hänvisning till ljudets speciella karaktär, vilket kan anses vara störande i det annars tysta villaområdet.

Ingen samsyn

Kiviks musteri vill dock ha obegränsad produktionstid, medan grannarna har velat stoppa flaskblåsningen helt.

Tidigare i år valde Mark- och miljödomstolen att gå på miljönämndens linje, men Kiviks överklagade även den domen.

Nu har målet fått prövningstillstånd och kommer därmed att avgöras i högsta instans – Mark- och miljö­överdomstolen.

Musteriet yrkar nu på att Ekerö kommuns miljönämnd river sitt ursprungliga förbud. Företaget ställer sig kritiskt till den senaste domen i målet och betvivlar bland annat riktigheten i beslutet, då man menar att Mark- och miljödomstolen inte på egen hand har lyssnat på ljudet och därför heller inte borde kunna uttala sig om det.

Bolaget menar även att man genomfört alla åtgärder som är ekonomiskt rimliga för att minska bullret från flaskblåsningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Reuterskiöld överraskad av Liberalernas besked

Nyheter Ett oväntat vägval. Så känner kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) efter Liberalernas besked. – Är man ett borgerligt parti bör man föra borgerliga värderingar, säger han.onsdag 17/10 12:20

Blocköverskridande koalition satsar på maktskifte i kommunen

Nyheter S, L, MP och Ö ska bilda minoritetsstyre i kommunen Ekerö ser ut att gå mot maktskifte. Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Öpartiet siktar nu på att bilda ett minoritetsstyre i kommunen.onsdag 17/10 11:20

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter