Foto: Jannie Flodman

Fleminggatan – mer än bara trafik och buller

Storstadspuls! Affärer! Liv! Rörelse! Bilar! Betong! Och inte en bänk att sitta på. Vi tillbringade en timme längs Kungsholmens en och en halv kilometer långa aorta: Fleminggatan.

  • Publicerad 19:00, 28 feb 2019

Foto: Jannie Flodman

15.00

Ahmed Asry tvättar fönstren på sitt Café Blåbär, som han basat över sedan 2005.

– Jag gör det inte så ofta som jag borde egentligen. Men när det behövs. Ett par gånger i månaden kanske, berättar Ahmed och sveper med skrapan längs glaset.

Café Blåbär servar de som jobbar i kvarteret med lunch – sallad är en storsäljare.

Foto: Jannie Flodman

15.05

Vem är Tommy, och vad har han gjort för att förtjäna att hedras med ett klistermärke? Den som vet får gärna höra av sig till redaktionen.

Foto: Jannie Flodman

15.15

"Särkullbarn?": på juristfirman Actor vill man med sin skyltning visa att man är veteraner inom arvsrätt. De båda juristerna Jonsson och Rosenqvist kallar sig själva skämtsamt för Damernas detektivbyrå, efter en serie storsäljande kriminalromaner, och tycker att lite humor ofta lättar upp ett tufft läge.

Foto: Jannie Flodman

15.25

Arne Bålstedt är ägare till krogen Kacha Thai Dining sedan första april förra året: "Ett aprilskämt", säger han.

– Jag är gift med en thailändska och våra barn arbetar här. Och när restaurangen skulle säljas köpte jag den för att de skulle få fortsätta med det. Jag har ingen bakgrund i branschen alls, berättar Arne.

Thaikrogen är fortsatt enda hyresgästen i det berömda ödehuset på Fleminggatan, en stor kontorsbyggnad som står tom år efter år.

– Många är nyfikna. Alla som jobbar och bor i närheten känner till det. Så det är väldigt ofta människor kommer in till oss och frågar om något händer med kåken.

SPECIAL: Ödehuset mitt på Kungsholmen – en olöst gåta

Foto: Jannie Flodman

15.30

Trygg Hansa-huset är sedan ett drygt decennium omtvistat för sin stundande påbyggnad. Överklagandena har regnat och än är inte sista ordet sagt. Inne på kontorskomplexets stora gård tar sig det här paret en svängom, obrydda om samtidens byggtvister. Verket heter "Noas dans" och är rest 1975 av konstnären Lasse Trollberg (1931-1986).

Foto: Jannie Flodman

15.32

Undrar hur många flanörer som förirrar sig in på byråkratiborgen Tekniska nämndhusets innegård? Om man nu gör det, så kan man grotta ner sig i ekosystem. För här ställer man ut olika demonstrationsbäddar med gröna tak, alltså hur man kan får hustaken att grönska. De ingår i det avslutade projektet C/O City och har stått ute i väder och vind sedan 2017. Vilket syns på slitaget.

Foto: Jannie Flodman

15.45

"Ny krog med smårätter från hela världen" skrev vi när Restaurang Namnlös öppnade för nästan exakt tre år sedan, på hörnet vid Inedalsgatan. Men det höll inte i så många år. I somras klappade man igen och sedan dess är lokalen öde. Vad ska flytta in härnäst?

Ny krog med "smårätter från hela världen" öppnar på Fleminggatan

Foto: Jannie Flodman

15.48

Ett säkert vårtecken: framtinade cykelvrak. Någon som vill kännas vid den här trasiga duon utanför St. Eriks ögonsjukhus?

Foto: Jannie Flodman

16.00

Föräldralediga åklagaren Karin Åblad är på väg hem till Lilla Essingen med ettåringen Hugo. De har varit på ett barnvagnsarrangemang på Nordiska museet, en upplevelse Karin beskriver som "sådär".

– Vi gick efter tio minuter. Men det är mysigt att promenera. Även om Fleminggatan mest är trafik, den är inte så rolig och man går bara här för att det är snabbast. Med lite grönska, några träd, skulle det bli bättre.