Fleminghallen inrymmer idag förutom idrottshallar ett Ica-varuhus och apotek. Foto: Magnus Trogen Pahlén

Flempan får nytt bibliotek och ungdomshus

Fritidsgårdarna och biblioteket i Flemingsberg ska flytta ihop i ett nytt fritids- och kulturhus i Fleminghallen. "Vi hoppas skapa ett fantastisk levande hus", säger kultur- och fritidsdirektören Anneli Fällman.

  • Publicerad 16:38, 8 feb 2019

I september ska Fleminghallen förvandlas från en idrottshall till ett idrotts-, ungdoms- och kulturhus. Fritidsgårdarna Panncentralen och Ung zon Flemingsberg ska stänga igen och flytta ihop i det nybyggda huset i Flemingsbergsdalen.

Biblioteket i Flemingsberg ska också flytta in i samma hus. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden i tisdags.

Blir det här Huddinges svar på Kulturhuset i Stockholm?

– Kulturhuset har ett fantastisk hus med scenkonst, bibliotek och ungdomsverksamheter. Det här blir en annan typ av hus som också nyttjar idrottshallens olika verksamheter och binder ihop kultur, idrott och ungdomsverksamhet. Vi hoppas skapa ett fantastisk levande hus, säger Anneli Fällman, kultur- och fritidsdirektör på kommunen.

Kommunen hyr redan idag hela Fleminghallen, men drygt 900 kvadratmeter på våning fyra har stått tomma. Den ytan ska nu bli bibliotek och ungdomsverksamhet

– Men det kommer bli ännu mer verksamhetsyta eftersom vi kommer nyttja ytorna i entréhallen och på entresolplan (en mellanvåning just ovanför entrén reds. anm.) samt idrottshallarna i mån av tid.

I entréhallen ska det öppnas ett kafé och där intill kan en del av biblioteket inrymmas med läseplatser. På mellanvåningen kan det bland annat bli en del studiesalar och studieplatser.

Något mindre ytor

Ytorna för ungdomsverksamhet på våning fyra blir totalt sett något mindre än dagens två mötesplatser, men med övriga flexibla ytor menar Anneli Fällman att det kommer att bli ungefär lika stort.

– Vi tänker oss flexibla lokaler och flexibel möblering för att kunna maximera användandet av ytorna till bred kulturverksamhet med bibliotek, ungdomsverksamhet, kulturskoleverksamhet, utställningsytor och samarbeten med bland annat föreningslivet.

Flemingsbergsdalen står inför en massiv utbyggnad de kommande tio åren när de tidigare parkeringarna och industriområdet ska förvandlas till en affärsstad med höga hus och tät stadsbebyggelse.

Men än så länge är dalen mycket tomma ytor och parkering. Finns det en risk att platsen uppfattas som mörk och otrygg?

– Redan idag finns det många verksamheter, med arbetsplatser, Ica, idrottshallen och pendeltågsstationen. Så det är ganska mycket liv och rörelse. Men vi måste jobba med kopplingarna till Visättra och Grantorp så att vi får trygga promenad- och cykelstråk och så att ungdomarna hittar hit.

Förhoppningen är att det nya fritids- och kulturhuset ska invigas i början av september i år.

Flyttar ni på grund av de våldsdåd som inträffat utanför fritidsgårdarna?

– Det är olyckligt att det har varit oroligt och flera våldsdåd i området, men vi tittade på de här planerna långt innan det hände. Vi hoppas skapa en spännande och trygg plats där många åldersgrupper möts.