Lever brottning. Brottaren Ardit Fazljija från Flemingsberg tränar 14 gånger i veckan för att nå OS-drömmen. Foto: Thomas Svensson

Flempanbrottare jagar OS-dröm i Kazakstan

Om en månad reser Flemingsbergs stolthet Ardit Fazljija till Kazakstan för att tävla i VM. Men tävlingen är bara ett steg på vägen mot barndomsdrömmen – OS i Tokyo 2020.

  • Publicerad 09:18, 16 aug 2019

Ardit Fazljija är 22 år och bosatt i Flemingsberg. Men nu för tiden är han knappt hemma, eftersom brottningen nästan tar upp hela hans liv. Ardit tränar vanligtvis 14 gånger på en vecka, ibland mer. Ofta befinner han sig på träningsläger runt om i världen, berättar landslagsbrottaren.

– Mitt liv består till större del av träning. Allt jag gör har med brottningen att göra. Jag måste tänka på hur jag sover, äter och tränar.

Tre kilo extra

Ardit har tagit sammanlagt nio SM-guld, varav det senaste i en högre viktklass än vanligt.

– Jag vägde 63 kilo och min viktklass var 60 kilo. Att gå ner tre kilo för mig var mycket, då skulle jag tappa mycket muskler och styrka.

SM-guld till Flempans stolthet Ardit Fazljija

Men Ardits mål i livet är större än SM-guld. Målet idag är att ta medalj i VM om en månad och kvala in till OS i Tokyo 2020, säger han.

– 2010 pratade jag och en vän om att delta i OS. Kompisen slutade med brottningen men jag fortsatte. Nu har jag möjligheten att leva upp till min barndomsdröm. Bara de fem bästa finalisterna från VM kommer kvala in till OS i Tokyo, min plan är att vara en av dem. Jag satsar självklart på guld i VM, men det är att kvala in till OS som ligger mig varmast om hjärtat.

Träning i tre delar

Men vägen till OS är inte enkel. Ardits träning består av ett årligt schema som hans tränare lagt upp och som har godkänts av Svenska Olympiska Kommittén, SOK. Schemat är uppdelat i tre delar: uppbyggnad, specialträning och toppning. Just nu är Ardit i toppningsperioden som handlar om att fysiskt och mentalt förbereda sig inför större turneringssammanhang, berättar han.

– Det innebär att jag måste träna på att bli explosiv och kvick. Jag får inte träna kroppen för hårt som i uppbyggnadsetappen som handlar om att lyfta tunga vikter, slita på kroppen och köra hårt. Specialträning handlar mer om lätta vikter, kondition, styrka och lära sig behärska mjölksyran.

Herdem slogs om UFC-kontrakt i Vegas

Visättraboxaren Robin tar klivet över Atlanten

Cemîl Karahan spöade The Mauler – igen

Ardit Fazljijas mästerskapsfacit

SM: 9 guld

Nordiska mästerskapen: 4 guld

EM 2014: Brons

EM 2017: Silver

VM i brottning hålls i Kazakstan 14 till 23 september.

Visa merVisa mindre