Ökat. På Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har anmälningarna om hot i tjänst ökat de senaste åren. Foto: Mikael Andersson

Fler anmälda hot mot tjänstemän i Spånga-Tensta

Under 2018 vittnade anställda inom stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta om oro för att anmäla hot de utsatts för i tjänsten. Sedan dess har dock anmälningarna ökat. Stadsdelsdirektören tror inte att det rör sig om att hoten i sig blivit fler, utan att fler vågar anmäla.

  • Publicerad 11:41, 17 feb 2020

Anmälningar om hot mot tjänstemän inom stadsdelen Spånga-Tensta har ökat stadigt de senaste åren, något Sveriges Radio var först med att rapportera. 2016 anmäldes 17 hot och 2019 anmäldes 39.

Hot och våld kan förekomma inom många olika verksamheter, men särskilt socialtjänsten i Spånga-Tensta är utsatt.

– De möter individer i väldigt utsatta situationer, och i utsatta områden är det fler utmaningar. Men då är det otroligt viktigt att vi får vetskap och kunskap om de situationer som uppstår, säger stadsdelsdirektör Fredrik Jurdell.

I oktober 2018 vittnade anställda inom stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta om oro för att bli utsatta för härskartekniker vid anmälningar om hot i tjänst, något SpångaDirekt tidigare rapporterat.

– Det har funnits kritik från fackliga organisationer om otydlighet kring om man fick anmäla och hur man skulle anmäla. Vi har en svår historik, säger Fredrik Jurdell.

Utmaning att vända tystnadskultur

Trots det aktiva arbetet för att råda bot på tystnadskulturen upplever vissa anställda fortfarande att den lever kvar, det rapporterade Sveriges Radio i dagarna. Fredrik Jurdell ser de ökade anmälningarna som ett steg i rätt riktning.

– Det finns ingenting som talar för att det är en ökning av hot och våld utan vår analys handlar om att man blivit tydligare med att man ska anmäla och hur man anmäler. Det är positivt att det är tydligt, sedan är det i sig inte positivt med hot och våld.

SpångaDirekt har sökt socialtjänstens fackliga representant.

Spångapolitiker efter larm om hot och dålig arbetsmiljö

Inget tillfälligt hotellboende för Järvas äldre

Nyheter Finansborgarrådet: Är inte en lösning Låt Järvas äldre flytta till hotell för att minska risken för smittspridning, löd en uppmaning i ett öppet brev till staden i veckan. Men enligt Anna König Jerlemyr (M), finansborgarråd, finns inga...fredag 3/4 15:55

Massa tips på påsklovskul i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Femkamp ✓Äggjakt ✓Påskmiddag ✓Dans ✓Testa VR Sugen på att hitta på något kul på påsklovet? I Spånga-Tensta finns massor att välja på! Nedan följer ett axplock av aktiviteter, fullständig lista hittar på Stockholm stads hemsida. Där hittar du...fredag 3/4 14:55