Fler båtpendlare nu i vinter

Årets första månad var lyckad för pendelbåten. Passagerarantalet fördubblades nämligen. Ny båt och brygga kan ha bidragit, tror skärgårdsregiosrådet Gustav Hemming (C).

  • Publicerad 16:29, 7 feb 2019

Några saker är förbättringar jämfört med förra året.

Pendelbåten mellan Tappström och Klara Mälarstrand har nu varit permanent i snart ett halvår. Hösten var en stor succé och de nya avgångarna lockade många passagerare. Totalt blev det nästan en tredubbling av antalet resenärer, vilket Mälarö Tidning tidigare skrivit om.

– Erfarenhet visar att pendelbåtar gör att fler väljer att ställa bilen hemma och i stället åka kollektivt till jobbet vilket både minskar trängseln på vägarna men också vår klimatpåverkan. Det är även ett effektivt sätt att få ner restiderna i regionen och det är ett trevligt sätt att börja och sluta dagen på en pendelbåt, säger skärgårdsregionråd Gustav Hemming (C).

Vintertrafiken har dock varit svajig de första åren. Under pendelbåtens första vinter, 2016/2017, slutade fyra av fem resenärer att åka med båten.

När vintertidtabellen togs i bruk den här gången, i början av december, drogs antalet turer ner, enligt planerat. Dessutom ändrades vissa avgångar. Det upprörde flera resenärer som inte kunde använda båten.

Färska passagerarsiffror visar dock att januari hade ett rejält uppsving jämfört med samma månad 2018.

Årets första månad åkte 3 836 personer med pendelbåten. Det kan jämföras med januari 2018 då 1 895 personer tog båten. Det året gick båten inte lika många turer som nu, men Gustav Hemming tror inte bara att det handlar om att fler turer går.

Bland annat ser han en möjlig orsak i att båten från och med den här vintern går från Tappström till skillnad från tidigare vintrar då vintertrafiken gick till och från Jungfrusund.

– Några saker är förbättringar jämfört med förra året. Dels är vinterbåten bättre. Vinterbåten i förra avtalet hade högre ljudnivå och det var lite sämre komfort på den, säger Gustav Hemming, som poängterar att han åkt med båten, men inte använder den regelbundet.

Han ser även fler förändringar som han tror kan ha bidragit till ett ökat passagerarantal.  

– Sedan är det säkert också väldigt viktigt att det finns en bättre angöringspunkt som inte blir lika bökig att ta sig till. Det kan säkert vara en förklaring, säger Gustav Hemming.

Han lyfter även det faktum att det går turer på helgerna, till skillnad från fjolårets vinter.

– Det har gått från 15 till 21 avgångar och det finns möjlighet att resa på helgen. Sammantaget är det glädjande när det är en större trafikökning är utbyggnaden av trafiken den här perioden. Det måste man se som något positivt, säger han.

I dagsläget finns det inte planerat att lägga till fler turer, trots efterfrågan.

– Erfarenhetsmässigt från andra båtar, men kanske särskilt Ekeröpendeln, har det varit ett lågt resande under vintermånaderna. En del av resenärerna upplever det inte lika attraktivt att åka pendelbåt på vintern som sommar, vår och höst, säger han.

Då går pendelbåten

Måndag till fredag:

Tappström, 06.45, 09.30, 16.35.

Klara mälarstrand, 08.05, 15.15, 17.55.
Lördag, söndag och helgdag

Tappström, 09.00, 11.45, 15.25.

Klara Mälarstrand, 10.20, 14.00, 16.45.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12