Mohammeds knep för att undvika smitta: plasta in hela ingången till butiken. Foto: Sacharias Källdén

"Fler borde plasta in hela butiken"

Många klurar just nu på kreativa lösningar för att kunna hålla samhället igång på ett smittfritt vis. Mohammed Asadi köpte plast och silvertejp, så hans kunder kunde fortsätta pilla in en prilla.

  • Publicerad 12:23, 4 maj 2020

Dagar i plast: 54

"Fler borde plasta in hela butiken. Vi måste hålla oss friska för att inte smitta alla andra. I början kom kunder in och hostade. Jag tänkte direkt att vi måste göra något, så jag kollade med en glasmästare om vi kunde sätta in ett fönster på ena glasväggen. Men det tog för lång tid och drog iväg i pris. Så jag och brorsan åkte och köpte plast och silvertejp. Det gick mycket snabbare och funkar ännu bättre. Vi gick över till plasthandskar efter några dagar för våra händer blev torra av all handsprit. Nu spritar vi på plasthandskarna.

Ja, jag är rädd för att smittas. Jag vill inte hamna på sjukhus. Jag har inte träffat min mamma och pappa på en månad för att de inte ska smittas. Jag och min bror åker och handlar och ställer in kassarna innanför ytterdörren och stänger snabbt igen."

Statsministern säger stanna hemma, men informationen har inte nått ut. Jag ser äldre hela tiden gå runt här i centrum.

"Han är smart han" säger stammisen Kjell Korsgren och köper sin stock snus av Mohammed, precis som han gjort i tio år. Foto: Sacharias Källdén

Folk kan inte överleva utan nikotin.

"Problemet blir att ta emot pengar från kunder, då viruset överförs när de ger mig sedeln. Vem vet, vi kanske måste ta bort kontanter helt i framtiden. Många äldre slickar på fingret när de ska få upp en sedel eller sitt kort. De förstår nog inte riktigt hur smittan sprider sig och att de är i riskgrupp. Jag försöker prata med dem och pumpar gärna ut handsprit på deras händer. Jag säger att det är bättre om du stannar hemma, det är farligt för dig att vara ute. Men de flesta skakar bort mitt råd. Jag tycker samhället har misslyckats med att informera de äldre. Statsministern säger stanna hemma, men informationen har inte nått ut. Jag ser äldre hela tiden gå runt här i centrum.

Normalt köper våra kunder en stock snus av oss, nu köper de två till tre stockar samtidigt. Jag tror folk vill spara på samma sätt som de bunkrar mat. Det har blivit mindre rörelse i centrum de senaste två veckorna. Det blåser kallt. Vår försäljning har gått ner, men andra företag har det nog svårare. Folk kan överleva utan att köpa kläder och äta ute på restaurang. Men folk kan inte överleva utan nikotin."

Mohammed Asadi äger Högdalens tobak tillsammans med sin bror. Foto: Sacharias Källdén

Namn: Mohammed Asadi

Bor: Skärholmen

Jobbar: Haft Högdalens Tobak sedan 2011 med sin bror

Dagar i plast: 54

Visa merVisa mindre