Fler Enköpingslärare är nu behöriga att lära ut

För första gången sedan läsåret 2014/15 gick andelen lärare med behörighet i minst ett ämne upp i Enköpings kommun förra året. Det visar ny statistik som Lärarförbundet sammanstält.

  • Publicerad 12:42, 17 mar 2020

Facket Lärarförbundet har sammanställt statistik från Skolverket som visar att lärarbehörigheten ökar i Enköping. Samtidigt visar en rapport från fackförbundet att många obehöriga relativt snabbt kan bli behöriga.

I oktober 2019 hade motsvarande 69 procent av lärarna​​ i grundskolan i Enköpings kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en ökning med två procentenheter jämfört med året innan.

Enköping gick därmed emot utvecklingen i riket. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,1 procent, vilket är en försämring jämfört med året innan och en forsättning på en trend vi sett över flera år.

– Det är ett stort misslyckande för Sverige att lärarbehörigheten minskar i år igen, trenden borde vara precis det motsatta. Har vi inga lärare så har vi ingen skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Av de sammanlagt 342 heltidstjänsterna i grundskolan i Enköpings kommun (motsvarande 393 lärare) var det 234 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

En rapport som Lärarförbundet presenterade förra året visar att hela 49 procent av de obehöriga går eller har någon gång påbörjat en lärarutbildning. Hälften av dessa svarar att de har en termin kvar och endast tre procent sju terminer eller fler. Nära sju av tio uppgav att de är beredda att påbörja en utbildning inom två år om förutsättningarna är de rätta.

Lärarbehörighet

Enköping 69 procent

Heby 68 procent

Håbo 61 procent

Knivsta 73 procent

Tierp 61 procent

Uppsala 76 procent

Älvkarleby 66 procent

Östhammar 66 procent
Källa: Lärarförbundet

Blåljus helgen: Brand, 168 flaskor vodka och tjuvar som både tog och lämnade cyklar

Nyheter Brottsligheten fortsätter ligga på extremt låg nivå under coronakrisen. "Nästan kusligt folktomt" och "Patrullen stoppade allt och alla" står till exempel ur polisers rapporter från helgen. Dock:...måndag 6/4 11:09

Många vill ha bokkasse

Nyheter Nya tjänsten ”Bokkassen” har redan hunnit bli populär bland 70-plussare. Nu vill biblioteket nå ut till ännu fler. – Alldeles nyss ringde en kvinna och berättade att hon gillar deckare, säger...söndag 5/4 12:14