Parkeringsbot. Antalet böter för fordon som står i vägen på cykelbanor och cykelfält ökar. Foto: Tomasz Pozar

Fler får p-böter för stopp i cykelbanor

Fler har bötfälls för att ha parkerat på cykelfält och cykelbanor i år i Stockholm.

  • Publicerad 15:27, 10 jul 2019

Stockholm stad har under de senaste åren satt in hårdare bevakning för de som stannar eller parkerar i cykelfält eller cykelbanor. Nu visar ny statistik att antalet fordon som bötfälls för att orsaka stopp i cykelfält och banor under perioden januari till juni har ökat i år jämfört med förra året. Men vad det beror på är oklart.

– Vi har inte ändrat särskilt mycket i vårt arbetssätt. Vi har samma mängd vakter, jobbar på samma sätt som vi har gjort de senaste tre åren. Nu spekulerar jag bara, men det skulle kunna bero på en ökad medvetenhet hos vakterna för hur de ska titta på sådana här situationer., säger Jacob Jonsson på trafikkontoret

Färre felparkerare i cykelfält bötfälls

Tidigare år har man sagt att man ska prioritera arbetet med felparkeringar på cykelbanor och fält. Enligt Jacob Jonsson genomför trafikkontoret kontinuerligt statistiska granskningar för att eventuellt kunna rikta resurser mot speciella problemområden.

– Vi följer ju den här statistiken, och ser och diskuterar om det finns nya problemområden där det behövs mer resurser eller på platser där framkomligheten inte fungerar. Då måste vi rikta insatserna och resurserna ditåt så att det blir bättre, säger han.

Så många har lappats:

Cykelfält/cykelbanor

2019: 475/109

2018: 399/110

2017: 428/96

Källa: Trafikkontoret, siffrorna avser januari - juni varje år.

Visa merVisa mindre