Fler föreningar ska kunna få ekonomiskt stöd för att arrangera olika evenemang. Men det blir också mindre pengar varje förening kan få. Foto: Arkivbild

Fler föreningar kan få bidrag – men bara hälften så mycket

Mer kontroll av vad pengarna går till och ett bredare stöd. Men också en halvering av hur mycket varje förening kan få varje år. Så kan föreningsbidraget i Skärholmen förändras.

  • Publicerad 14:25, 6 dec 2017

Föreningar som är verksamma i 127-området kan idag ansöka om pengar för att arrangera kulturevenemang i stadsdelen. Men det har varit knepigt för stadsdelen att bestämma vilka som ska få bidrag och vilka som ska bli utan.

Nu ska kulturbidraget istället bli ett föreningsstöd, så att även föreningar som arrangerar till exempel läxläsning eller idrottsevenemang också ska kunna få en del av kakan.

– Vi har sett att det är svårt att avgöra vad som är ett kulturevenemang. Så i stället för att prata om kultur föreslår vi att bidrag ges till aktiviteter som bidrar på ett positivt sätt till området, säger Sara Heppling Trygg, avdelningschef för stadsutveckling och medborgarservice på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Maxbeloppet halveras

Den totala potten som föreningar kan söka pengar från föreslås höjas till 150 000 kronor för 2018. Men det totala beloppet som en enskild förening kan få kommer också halveras – från 20 000 till 10 000 kronor varje år.

– Vi gör det för att så många som möjligt ska kunna få stödet och för att kunna får en större bredd i ansökningarna, från flera olika grupper, säger Sara Heppling Trygg.

Men det handlar ju om en halvering, kommer inte det kraftigt påverka de föreningar som får stöd idag?

– Det vet vi inte riktigt. Det finns föreningar som har fått hela beloppet, men hur stort deras behov har varit vet vi inte. Det får vi självklart utvärdera.

Mer kontroll av pengarna

En anledning till de nya reglerna är också att stadsdelen vill öka kontrollen över vad pengarna går till, för att motverka våldsbejakande extremism. Politiska partier och religiösa samfund kan inte få stöd, och föreningarna måste informera om vilka gästföreläsare och artister de bjuder in.

– Vi vill säkerställa att vi inte ger bidrag eller upplåter eller hyr ut lokaler till föreningar som inte står bakom mänskliga rättigheter och demokratiska principer, säger Sara Heppling Trygg.

Den 14 december ska stadsdelens politiker ta ställning till stadsdelsförvaltningens förslag.

Föreningsstödet

Ur förslaget på nytt föreningsstöd som stadsdelspolitikerna ska besluta om den 14 december:

– Det stöd som föreningar kan få är 5000 kronor per aktivitet. Totalt kan föreningarna ansöka om bidrag för två aktiviteter per år, alltså 10 000 kronor.

– Aktiviteten ska vara öppen för alla och föreningen som ansöker om stödet ska kunna förklara hur deras evenemang stärker gemenskapen i stadsdelen. Könsfördelningen i föreningarna kommer också spela roll i om de får stöd eller inte.

– Politiska partier och religiösa samfund kan inte få stöd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.