Kroppskameror på SL:s biljettkontrollanter har varit lyckat enligt regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons (M). Foto: Sacharias Källdén/Security IT Solutions

Fler kroppskameror ska få fast plankare i SL-trafiken

De blågröna i Region Stockholm vill satsa vidare på att låta SL:s kontrollanter bära kroppskameror för att båda höja säkerheten och identifiera plankare.

  • Publicerad 16:37, 28 jan 2019

Det var i december som ett försök med att låta flera av SL:s biljettkontrollanter bära kroppskameror startade. Dels handlade det om att göra deras arbetssituation tryggare men också om att lättare identifiera plankare och hjälpa polisen att klara upp brott.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Redan nu slår de blågröna i Region Stockholm fast att försöket är en succé.

Fler resenärer har visat ID-handling, 90 procent jämfört med 60 procent tidigare, biljettkontrollanterna känner sig tryggare och få resenärer har upprörts av att bli filmade.

Nu ska försöket byggas ut och troligen får fler kontrollanter kroppskameror, enligt trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Kamerorna är uppskattade av kontrollanterna, fler känner sig trygga och fler resenärer som annars skulle ha ställt till med bråk gör inte det. Det är uppenbart att hotfulla situationer har minskat, säger han i ett pressmeddelande.

– Vi kan redan nu säga att försöket fungerar så väl att vi gärna ser framför oss att det breddas. Våra biljettkontrollanter är vardagshjältar som förtjänar bra verktyg för att kunna arbeta tryggt och säkert, fortsätter Kristoffer Tamsons.

Vidare ska man fortsätta jobba för utökad kamerabevakning och fler ordningsvakter i SL-trafiken enligt Tamsons.