Fler kvinnor föreslås till styrelsen

Ikväll har Rinkeby Folkets Hus årsmöte. – Ökad jämställdhet har varit en angelägen fråga, säger Jörgen Strandberg, ordförande i styrelsen för Rinkeby Folkets Hus. Därför kommer valberedningens förslag till ny styrelse innehålla fler kvinnor än tidigare.

  • Publicerad 13:55, 20 mar 2018

Jörgen Strandberg valdes till ordförande förra året och han sitter på två år. Men övriga styrelsen väljs ikväll på nytt. Tidigare var det två kvinnor och sex män i styrelsen, nu blir det fyra kvinnor och sex män som föreslås.

– Det är jätteviktigt att vi får en mer jämställd styrelse, säger Jörgen Strandberg. Det här är ett steg i rätt riktning.

Rinkeby Folkets Hus har gått från ruinens brant till att numera vara ett hus som sjuder av aktivitet.

– Ja, vi har en jättebra styrelse som verkligen är förankrad i området och föreningslivet, säger Jörgen Strandberg. Beslut har fattats så att vi kommit på fötter igen. Vi har en hållbar plattform för flera år framöver.

Rinkeby Folkets Hus satsar på kultur, folkbildning och föreningsstöd.

– Vi satsar även på trygghetsfrågor. Vi har en idé om en samverkan med stadsdelsförvaltningen. Vi vill att Folkets Hus ska bli ett nav för civilsamhället i det här arbetet.

Inom kort anställs en ny chef för Folkets Hus i Rinkeby. Samtidigt drar ungdomsverksamheten igång, för unga vuxna mellan 19 och 25.

– Vi tänker satsa på studier, jobb, samhällsengagemang och bostäder. Vi ska starta ett kafé, men ett kafé med aktiviteter.

Flera utbildningar har redan dragit igång; för poeter, kulturarrangörer och föreläsare. Ett forskningsprojekt, ”Demokratilabb” har startat och inom kort även ett projekt med samhällsförändrande teater.


– Inför valet kommer vi också ha ett antal work shops här, säger Jörgen Strandberg. Tio volontärer kommer att utbildas, som ska arbeta för att öka det lokala valdeltagandet.

En upprustning av lokalerna ska påbörjas i vår och i slutet av året kommer hela huset att byggas om.
 
 

Stockholm Direkt