Idag inleddes rättegången mot de fem män som åtalas för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Foto: Arkivbilder

Fler män kan åtalas för gruppvåldtäkten i Fittja

Idag inleddes rättegången mot de fem män som åtalas för en mycket grov gruppvåldtäkt i Fittja förra året. Nu kan fler åtalas för brottet.

  • Publicerad 12:27, 21 nov 2017

Idag inleds rättegången i Södertörns tingsrätt. Fem män åtalas för en mycket grov gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja förra året. Den utsatta kvinnan ska ha våldtagits i flera timmar och utsatts för mycket grovt våld.

Tre män mellan 19 och 24 år gamla står åtalade för grov våldtäkt och två män, 23 och 29 år gamla, åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

Som BotkyrkaDirekt tidigare berättat misstänker polis och åklagare att fler, minst åtta till tio män, varit delaktiga i våldtäkten. Och nu kan fler komma att åtalas, skriver tidningen Metro.

Det tack vare att ytterligare 37 prover från brottsplatsundersökningen ska analyseras, enligt ett beslut som åklagare Markus Hankkio fattade i oktober.

Visar de proverna DNA som kan koppla fler personer till gruppvåldtäkten kan fler komma att åtalas.

– Då får man göra en ny bedömning om det förändrar bevisläget mot personer man får träff på. Man kan återuppta förundersökningen, personer kan komma att höras igen och sen får man bedöma om bevisningen räcker för att väcka åtal, säger åklagare Markus Hankkio till Metro.

Markus Hankkio har inte fått besked från NFC, Nationellt forensiskt centrum, om när analyserna kan vara klara, men säger till Metro att han hoppas att ha dem till årsskiftet.

Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt

Imorgon, under rättegångens andra dag, ska den målsägande kvinnan höras. Nästa vecka kommer de fem åtalade männen och sex vittnen att höras.

Rättegången väntas pågå i fem till sju dagar och avslutas om två veckor.

De misstänks för våldtäkten

Man, 24 år, från Norsborg. Åtalad för grov våldtäkt.

Dömdes i april 2017 till åtta månaders fängelse för narkotikabrott. Fortsatte begå brott och dömdes igen i maj till ytterligare fyra månaders fängelse. 2013 dömdes han till ett års fängelse för bland annat narkotikasmuggling. 2012 för människorov. 2009 dömdes han vid 16 års ålder till ungdomstjänst för sexuellt utnyttjande av barn. Förekommer totalt 13 gånger i belastningsregistret, varav flera narkotikabrott.

Man 19 år, från Fittja. Åtalad för grov våldtäkt.

Var 17 år gammal vid tidpunkten för brottstillfället. Enligt ett utlåtande från socialtjänsten har man inte kunnat bryta hans kriminella beteende och drogmissbruk, trots omfattande insatser. Mannen har under sina tonår omhändertagits och placerats i flera olika behandlingshem och familjehem. Förekommer totalt fem gånger i belastningsregistret, varav alla ringa narkotikabrott. Dömdes senast i maj 2017.

Man, 21 år, från Fittja. Åtalad för grov våldtäkt.

Dömdes senast i maj till skyddstillsyn för stöld och narkotikabrott. 2015 för stöld. Förekommer två gånger i belastningsregistret.

Man 29 år, Fittja. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt.

Dömdes senast i juli 2017 till fängelse i tre år och sex månader för grovt narkotikabrott: Vid en husrannsakan i hans hem i Fittja hittar polisen 200 gram kokain. Domen är överklagad.

Dömdes även i januari 2015 för rån och häleri till fängelse i ett år och åtta månader. Blev villkorligt frigiven i maj 2016. Förekommer nio gånger i belastningsregistret.

Man, 23 år, från Fittja. Åtalad för medhjälp till grov våldtäkt.

Dömdes senast 2017 för ringa narkotikabrott. Dömdes till fängelse i oktober 2016 för flertal brott. Bland annat för stöld, grovt häleri, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och narkotikabrott. Dömdes första gången som 17-åring till ungdomstjänst för bland annat rån och narkotikabrott. Förekommer nio gånger i belastningsregistret, varav flera narkotikabrott.