Satsning. Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) med ordningsvakterna Daniel och Angela på Odenplan förra veckan. Foto: Mimmi Epstein

Fler områden i City ska få ordningsvakter

Nu vill staden utöka området i City där mobila ordningsvakter kan röra sig. "Syftet är att skapa fler sammanhängande områden", säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 13:47, 10 apr 2019

Stockholms stad har skickat in en ansökan till polisen om att göra Klarakvarteren och kringliggande gator som Mäster Samuelsgatan, Malmskillnadsgatan, Hötorget med flera till så kallade LOV3-områden. Det innebär att stadens kommunala ordningsvakter får verka och patrullera i områdena. De kommunala vakterna har nu passerat 40 stycken och förra veckan kunde StockholmDirekt rapportera att de även har börjat patrullera på Odenplan.

Nu får Odenplan mobila ordningsvakter

– Syftet är att skapa större sammanhängande områden där stadens vakter får agera när det händer något. Ser de något som händer utanför sitt område så kan de inte göra något. Gränsdragningsproblematiken kommer alltid att finnas men desto fler och större områden ju mindre blir risken, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd och fortsätter:

– Preliminär statistik indikerar att det har skett en minskning av brottsligheten i City sedan vi satte in kommunala ordningsvakter och Klarakvarteren dras med en hel del problematik som drogförsäljning och gängbildningar. Polisen har uttryckligen sagt att de är nöjda med ordningsvakternas närvaro i området.