Populärt. Flera tusen besökare kom till Drottningholms julmarknad förra året. Foto: Alexis Daflos/Kungliga hovstaterna

Fler parkeringsplatser efter fjolårets kökaos

Förra året var köerna till Drottningholm långa. Men inför nästa helgs julmarknad har förändringar skett. – Förhoppningsvis kan vi korta ner köerna rejält, säger Håkan Persson, mässansvarig.

  • Publicerad 15:22, 3 dec 2018

De var frustrerade över att sitta i sådana köer.

Julmarknaden vid Drottningholms slott har varit en återkommande tradition som lockat intresse även utanför Mälaröarna. Nästa lördag och söndag är det dags igen.

I fjol lockade arrangemanget uppemot 10 000 besökare varje dag, enligt arrangören Svenska slottsmässor. Det innebar stora problem för trafiken. På Ekerövägen ringlade köerna sig långa från tidig morgon till sen eftermiddag både på lördagen och söndagen.

– Som värst var det en och en halv till två timmar från Brommaplan. Det måste vi minst halvera i alla fall, säger Håkan Persson, mässansvarig på Svenska slottsmässor.

Fler parkeringar

Ett sätt att undvika att det upprepas är parkering på båda sidor om Ekerövägen, något som inte fanns i fjol.

– Vi har nya parkeringsplatser för i år. Det är 600-700 ytterligare platser. Kommer man från Brommaplan sett så ligger de på högersidan vid växthuset. Där finns en stor äng, säger han.

Den nya parkeringsplatsen är det tänkt att besökare som kommer från Stockholm ska använda.  

– De som kommer från Ekeröhållet ska använda parkeringarna vid Karusellplan och Teaterplan. Förhoppningsvis slipper vi korsande trafik, säger Håkan Persson.

Samtliga parkeringsplatser kommer att vara avgiftsbelagda.

– Det är en extern aktör som sköter det, säger Håkan Persson.

Extrabussar

Precis som i fjol kommer Arriva att sätta in extrabussar till och från slottsområdet.

– Förhoppningsvis ska det funka lite bättre. Även om det var extrabussar satt de också fast i kö, säger Håkan Persson.

På Karusellplan och Teaterplan är det tidsbegränsat till sex timmar. Håkan Persson tror inte att det ska påverka de som tar bilen till julmarknaden.

– Man kan betala i en app och förlänga tiden om det behövs. Det räcker för en besökare med en och en halv till två timmar tror jag, säger han.

Arrangören har haft diskussioner om parkeringssituationen med flera inblandade parter.

– Det är Statens fastighetsverk, Hovstaterna, polisen och räddningstjänsten. Det har gått bra, alla vill samma sak, vill åt samma håll och vill lösa problemet, säger Håkan Persson.

Han fick ta del av kritiken från trafikanter förra året.

– Vi fick in en del från Ekeröborna främst. Jag förstår dem. De var frustrerade över att sitta i sådana köer, säger han.

De vill ge annan bild av e-sport

Nyheter En ny förening växer fram på Mälaröarna. Där ska e-sportare samlas och umgås. – Den här föreningen är öppen för alla, säger initiativtagaren Stefan Jernström.tisdag 23/4 6:00