Nytt styre. Idag styr Abit Dundar (L) Hägersten-Liljeholmen och Johan Nilsson (M) Älvsjö. Vilka som ska sitta i toppen efter sammanslagningen av nämnderna är inte klart än. Foto: Björn Dalin

Fler politiker i toppen i nya stadsdelsnämnden

Det politiska spelet är igång inför sammanslagningen av Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö. Nu vill den grönblå majoriteten ha två egna politikertoppar istället för en i det nya styret.

  • Publicerad 11:30, 23 jan 2020

Den 1 juli slås Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö ihop. Vilka politiker som ska styra stadsdelen är inte känt, men klart är att den grönblåa majoriteten vill utvidga det lokala politiska toppskiktet.

Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen slås ihop

I vanliga fall har nämnden en ordförande från majoriteten och en vice ordförande från oppositionen. Men efter sammanslagningen föreslås en tillfällig lösning med en ordförande och två vice ordförande. Därmed får majoriteten två representanter i toppen mandatperioden ut. Motiveringen är att det krävs representanter både från Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen.

V misstänker dragkamp om ordförandeklubban

I Älvsjö har kritik kommit från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som varit oroliga för att notan för politikernas arvoden ska öka. Men Moderaterna i Stadshuset lovar att den extra vice ordförande inte ska få mer betalt än en vanlig ledamot.

Mattias Håkansson V-ledamot i Älvsjös stadsdelsnämnd tycker ändå att motiveringen till det nya styret är oklar.

– Vi misstänker att det här handlar om att majoriteten sinsemellan inte kan komma överens om vem som ska vara ordförande så då gör man så här istället, säger han.

Det tillbakavisas av Moderaternas pressekreterare Edward Tovi.

– Nej, jag vet att oppositionen vill få det till det men det här handlar om att ta tillvara de särskilda kunskaper som finns i respektive stadsdel. Vi tror att det här är en bra tillfällig lösning under tiden som den nya organisationen kommer på plats, säger han.

Idag styr Abit Dundar (L) Hägersten-Liljeholmen och Johan Nilsson (M) Älvsjö.