KROGLIV. Bottenvåningen i huset till höger ska fyllas med publika verksamheter är målet från fastighetsägarna. Foto: Pressbild/Catarina Harling

Fler restauranger kan ta plats i Trygg Hansa-kvarteret

Det vankas mer mat för Kungsholmsbor med kurrande mage i det gamla byråkratkvarteret.

  • Publicerad 18:30, 21 jan 2020

I höstas öppnade den nya underjordiska "mini-gallerian" vid Trygg Hansa-kvarteret. Nu planeras det för ännu fler restauranger när nya ägaren Ncap ska totalrenovera sexvåningshuset vid mot Fleminggatan för nya arbetsplatser. Målet är att knyta ihop kvarteret och "förlänga Stockholms Central Business District på allvar".

Här är Kungsholmens helt nya köpcentrum

I bottenvåningen är tanken att det blir lokaler för restauranger och publika ytor.

– När allt är fullt uthyrt kommer det finnas mer än 2 000 arbetsplatser i huset, och minst lika många tvärs över gatan, förutom alla som bor där omkring. Så det finns ett stort underlag. Jag ser framför mig en eller två restaurangliknande etableringar i bottenvåningen, som både ska funka morgon, lunch och kvällar, och varför inte helger?, säger Johan Zachrisson vid Cushman & Wakefield som sköter uthyrningen.

Målet är att nya hyresgäster, och restaurangerna, är på plats redan till hösten.

– Det som styr det är kontorsuthyrningen. Vi öppnar inte restauranger om det sedan ska dra igång ett byggprojekt i ett år.

Grannar vill stoppa nya Trygg Hansa-huset

Sedan tidigare finns även en detaljplan för en omdebatterad påbyggnad på båda fastigheterna i kvarteret. Den är överklagad och det återstår att se utgången av det. Men den här satsningen görs ändå.

– Det är svårt att veta om detaljplanen vinner laga kraft, eller när. Det kan dröja tre månader eller tre år, eller inte bli av och vi har ett helt hus som står tomt. Om den vinner laga kraft får vi sedan ta ställning utifrån ekonomiska skäl om den ska genomföras och i samråd med ägaren av den andra fastigheten, Folksam.