FÖRMÅN. Kommunstyrelsen vill att kommunanställda ska erbjudas en förmånscykel. Foto: Mostphotos

Fler ska trampa till jobbet i Sundbyberg

Sundbybergs stad vann 2018 cykelfrämjandets omröstning om "Årets bästa mindre cykelkommun" och nu vill kommunstyrelsen att kommunanställda ska erbjudas en förmånscykel.

  • Publicerad 01:15, 15 mar 2019

– Det här är helt i linje med vår satsning på bättre miljö och folkhälsa, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C), ordförande i Exploaterings- och näringslivsutskottet.

Omkring 2 000 personer är anställda inom Sundbybergs stad. Under året är det meningen att dessa ska erbjudas en förmånscykel.

Sundbyberg har bland annat sneglat på Nacka kommun. Där har erbjudandet om förmånscykel rullat på under några år och i dag uppskattas 450 av 4 000 anställda och vikarier utnyttja förmånen.

– Jag kan tyvärr inte vara mer exakt än att 11-12 procent utnyttjat förmånen, säger Linda Kaitfors på Nacka kommun.

Motsvarande i Sundbyberg skulle innebära att drygt 200 sätter sig på sadeln.

– Det här ska utredas först och jag vill inte gissa på siffror. Men vi har ganska många som bor och arbetar i kommunen, då kan cykel vara en bra lösning, menar Stefan Bergström.

Att Sundbyberg i fjol utsågs till "Årets cykelkommun", i kategorin mindre kommuner (under 50 000 invånare), beror på att det finns byggprojekt som ska göra det enklare att cykla i stan.

– Ja, Cykelfrämjandet tittade på hur vi planerar och satsar.

– Sedan vill tilldelades priset har Sundbybersborna blivit fler, vi är över 50 000 i dag.

Så det var i grevens tid?

– Precis. Det här är även väldigt viktigt för miljön.

Bergström har inget svar på om det finns en kostnad i förmånscykel, men tror att det blir ett "nollsummespel". Man köper cykeln och betalar av den med avdrag på lön, eller liknande.

– Vi politiker beslutar om vad. Sedan är det tjänstemän som kommer fram till hur. I kommunstyrelsen har vi beslutat att vi vill erbjuda förmånscykel, i nästa steg ska stadsledningskontoret utreda och komma fram till en modell för hur det ska gå till. Rimligen blir det klart under året, säger Stefan Bergström.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

"Checca" missar aldrig ett elitlopp

Nyheter Stamgäst. Han har följt dramatiken på Solvalla 67 år i rad Tre dagar i buren blev straffet för rymningen från lumpen 1956. Den bondpermisen möjliggör för ”Checca” att se sitt 68:e raka elitlopp och utan den hade han sannolikt inte talat om Nils Ferlin som...måndag 20/5 9:02

Gordana fick oväntat hjälp av vänlig själ

Nyheter Att det finns godhjärtade människor fick sundbybergaren Gordana Dutina Matesson nyligen bevis på när hon tappade sitt SL-kort.onsdag 15/5 17:46
Stockholm Direkt