Utomhusjobb. Så här har feriejobbet sett ut en tidigare sommar. Foto: Sanna Källdén

Fler sommarjobb i Spånga-Tensta än tänkt

I år har tusentals sommarjobb dragits in för stadens ungdomar. Men i Spånga-Tensta har stadsdelen arbetat för att kunna erbjuda ännu fler arbetstillfällen än planerat.

  • Publicerad 11:35, 1 jun 2020

Vi har en förvaltning som har arbetat stenhårt med att lösa detta.

Vi har tidigare skrivit om att tusentals sommarjobb för unga i Stockholms stad dras in då många av jobben finns inom förskola och äldreomsorg. Arbetsplatser som nu inte tar emot sommarjobbande ungdomar på grund av covid-19.

– Det är en omöjlighet att ha sommarjobb inom dessa områden, men vi har en förvaltning som har arbetat stenhårt med att lösa detta, berättar Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta.

Enligt budget skulle Spånga-Tensta tillhandahålla 650 sommarjobb för ungdomar i kommundelen 2020. 156 av dessa har fått ställas in.

Ännu fler jobb

Men istället för att ungdomarna ska gå sysslolösa i sommar har stadsdelen goda nyheter.

– I dagsläget har vi säkerställt 710 platser, och vi kommer ha minst 20 stycken till färdiga till i sommar.

Jobben har hittats inom parklekar och innehåller mycket utomhusarbete för att inte komma i kontakt med riskgrupper. Även samarbeten med det lokala föreningslivet har gjort att ett antal platser kunnat säkerställas.

– I vårt område är det viktigt att ungdomarna får in en första fot på arbetsmarknaden, så det här uppskattar vi mycket, säger Ole-Jörgen Persson.

Nytt för i år är även att alla som får sommarjobb genom stadsdelen kommer att få gå en obligatorisk CV-skrivarskola.

– Det är också för att förbereda för ett yrkesliv. Att man lär sig hur man ska presentera sig själv och hur man söker ett jobb när det blir dags för det.

Ungdomsjobb

Spånga-Tensta ska erbjuda totalt 800 feriejobb på hela året varav 650 stycken är sommarjobb. 156 jobb har fått ställas in på grund av corona.

Föreningen "Vision generation basket" tar emot 48 ungdomar för sommarjobb och "BK Bussenhus" tar emot 66 ungdomar.

Stockholm Direkt