Fler sovplatser för hemlösa i rekordkylan

När Stockholm blir kallt är det extra viktigt att ha någonstans att sova om nätterna. Nu görs det extra insatser för att erbjuda tak över huvudet till de som är här tillfälligt.

  • Publicerad 15:50, 7 jan 2016

En mild december följdes av ett rekordkallt januari. När temperaturen sjunker så stiger behovet av tak över huvudet. När allt fler nu har kommit till Stockholm så öppnas fler sovplatser.

– Det extra vi gör är att vi öppnar upp ett antal platser när det är särskilt kallt. Socialförvaltningen kollar helt enkelt på väderprognoserna och så gör man bedömningen utifrån det om vi behöver extra kapacitet, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd.

Tomma platser

Framförallt handlar det om ideella organisationer som tillhandahåller platser. Det har till och med förberetts så många platser att vissa sängar stått tomma.

Projektet Vinternatt 2 har hemlösa EU-medborgare som målgrupp men alla utan hem som behöver någonstans att sova är välkomna. Projektet är ett samarbete mellan Filadelfia, Ny Gemenskap, Islamic Relief, Andreaskyrkan, Stockholms stad och S:t Peterskyrkan.

– Våra volontärer lagar mat till de hemlösa och kör ut till kyrkorna. Än så länge har det räckt och blivit över. De senaste dagarna har det varit ett 30-tal övernattande per natt, men jag tror att det tar ett tag innan ordet sprider sig, säger Ali Khalil, samordnare på den ideella hjälporganisationen Islamic Relief.

Vinternatt 2 alternerar mellan kyrkorna som är involverade i projektet och Filadelfiakyrkan rymmer cirka 100 personer.

Tak över huvudet-garanti

Vad gäller det ordinarie arbetet med hemlösa i Stockholm så görs inga extra insatser. Det finns redan tak över huvudet-garanti, som väntas räcka även när kylan tränger på.

– Vi lever upp till den tak över huvudet-garantin och har gjort det i alla år. Sen ser man om det saknas platser då får man försöka starta boenden akut, men det läget har vi inte kommit till nu, berättar Maria Sario, hemlöshetsstrateg i Stockholm.

"Utsatthet som vi inte sett"

Stockholm har 213 sängplatser totalt. Vid behov kan man alltid ta fram extraplatser. Då kan det handla om madrasser och tillfälliga sovplatser under krisperioder. Även om platserna, för tillfället, ser ut att räcka så krävs det fortsatt jobb.

– Jag tror att vi kan göra mer, det kommer jag alltid säga. Och det är väl uppenbart när det gäller utsatta EU-medborgare, där vi ser en utsatthet som vi inte sett i Sverige på många många år, säger Åsa Lindhagen (MP).

Ordinarie akutboenden för hemlösa i Stockholm

Grimman (Maria Prästgårdsgatan 34 A)

Hammarbybacken (Hammarbybacken 20)

Hvilan (Ingemarsgatan 9)

H-huset (Skarpnäcksgårds väg)

Bostället (Högbergsgatan 51)

Midsommarkransen (Västberga gårdsväg 34)

Visa merVisa mindre

Boenden för hemlösa EU-migranter

Projektet Vinternatt 2 erbjuder övernattning för hemlösa EU-medborgare under vintern. Det är ett samarbete mellan kommunen och ideella organisationer som Ny Gemenskap, Islamic Relief samt kyrkor som Filadelfiakyrkan, Andreaskyrkan och S:t Peters kyrka.

Projektet erbjuder övernattning i någon av kyrkorna. De går på ett rullande schema med två nätter per plats.

Filadelfiakyrkan (Rörstrandsgatan 5)

Andreaskyrkan (Högbergsgatan 31)

S:t Peters kyrka (Upplandsgatan 12)

Visa merVisa mindre