Brand. Natten mellan fredag och lördag brann det återigen vid Oscarshemmet på Rigagatan. Foto: Atze Dijkstra

Flera anlagda bränder skakar seniorboende

Sedan slutet av augusti har Oscarshemmet på Östermalm drabbats av sex bränder. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för dåden.

  • Publicerad 17:00, 8 jan 2019

Tidigt i lördags, vid fyratiden enligt polisen, brann det igen. Den här gången var det så kallade Big Bags med byggmaterial utanför en av seniorboendet Oscarshemmets portar på Rigagatan som sattes i brand.

Tack och lov var räddningstjänsten snabbt på plats och elden kunde släckas innan den hann spridas. Kommunpolis Julia Larsson konstaterar att det är sjätte gången sedan slutet av augusti som det brunnit på adressen.

– Det har varit både i fastigheterna och, som den här gången, utanför. Det har alltid hänt nattetid och oftast har det varit mindre bränder som man kunnat släcka på egen hand, säger hon.

"Synnerligen obehagligt"

I flera av fallen är det tidningar som antänts, bland annat i en hiss och på en så kallad tidningskrok utanför en av lägenheterna. Det har medfört att Oscarshemmet nu avslutat avtalen för tidningsinsamling vid fastigheten och tvingats ta bort bokhyllor och böcker i allmänna utrymmen. Det pågår även diskussion med säkerhetsföretag om bland annat kameraövervakning. Polis och brandförsvar har också haft informationsträffar på hemmet.

Oscarshemmets förvaltare Stefan Günther skriver i ett mejl att "det är en mycket trist situation."

– Det är ganska tuffa äldre damer och herrar i fastigheten, men det är naturligtvis synnerligen obehagligt att detta återkommer. Det som från början antogs vara ett ”busstreck” av möjligen yngre förmågor, har utvecklats till teorier om pyromani eller någon psykiskt sjuk individ, skriver han.

Ingen har kommit till skada i bränderna och i nuläget finns ingen misstänkt. Utredning pågår och den som vet någonting om händelserna uppmanas att kontakta polisen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oscarshemmet. Sex gånger har det brunnit på Rigagatan sedan slutet av augusti. Foto: Jannie Flodman