Oro. Det brann vid Herrängens skola och Johan Skytteskolan i helgen. Foto: Maja Brand

Flera anlagda bränder vid skolor i Älvsjö

Tre anlagda bränder vid skolor och en bollplan i Älvsjö i helgen har polisanmälts. Ett vittne uppger att han nu har sett ett 10-tal mindre bränder i området i år. "En oroande eskalering", säger han.

  • Publicerad 14:36, 11 sep 2019

I söndagskväll satte någon eld på en tröja i en källarnedgång till Herrängens skola. Branden upptäcktes av en förbipasserande som själv släckte branden innan den hann sprida sig. Händelsen har polisanmälts men utredningen är nedlagd. Det finns ingen misstänkt.

I lokala Facebookgrupper skrivs det just nu mycket om anlagda småbränder i området. Men branden vid Herrängens skola var enligt kommunpolisen Josefin Randleff den enda som hade polisanmälts i början av veckan.

– De andra händelserna är helt okända för oss. Vi vill därför uppmana allmänheten att anmäla det som händer. Kommer det inte fram till oss kan vi inte utreda det, säger Josefin Randleff.

"En oroande eskalering"

Efter polisens uppmaning har ytterligare polisanmälningar gjorts om två anlagda bränder i helgen, en vid Långbro bollplan i lördags och en på Johan Skytteskolans gård i söndags.

SöderortDirekt har varit i kontakt med ett vittne som fått släcka flera bränder i år. Han har varit i kontakt med polisen, men händelserna har bara registrerats som tips och inte som formella anmälningar. Han ser allvarligt på bränderna och efterlyser ett förebyggande arbete av polisen och skolorna för att undvika en allvarlig brand i området.

– Det vanligaste är att de eldar vid bollplanen eller lekplatsen intill, med meterhöga lågor som slår upp decimeter från ett buskage. Det krävs väldigt lite för att det ska ta sig och sprida sig till Johan Skytteskolan eller radhusen intill. Att det nu har anlagts bränder på två skolgårdar i helgen är en oroande eskalering, säger han.