Olaglig demonstration. En nazistorganisation samlades igår eftermiddag på Odenplan för att dela ut flygblad. Foto: Maja Brand

Flera anmälningar efter nazidemonstration

Gårdagens nazitumult vid Odenplan resulterade i fyra polisanmälningar, bland annat då en person blev slagen i bakhuvudet. Alla utom en är redan nedlagda..

  • Publicerad 11:58, 8 mar 2018

Det var igår vid 17-tiden som ett 15-tal medlemmar ur en militant nazistisk organisation delade ut flygblad kring Odenplan. Enligt polisen var det en del "stök" men nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen skingrades när polisen dök upp.

StockholmDirekt har nu varit i kontakt med en förbipasserande som säger sig ha blivit slagen i huvudet när hen inte ville ta emot ett nazistiskt flygblad.

Polis grep in mot nazister på Odenplan

– Jag passerade och kommenterade att de borde inte vara där. Absolut inget otrevligt. En kvinna kom väldigt nära när hon delade ut en lapp och jag visade tydligt nej tack. Blev då oprovocerat påpucklad bakifrån så jag flög ner i backen, berättar hen, som uppger att slaget i huvudet ännu känns.

– Det enda jag gjorde var att säga nej till nazister. Ska en bli nerslagen för det?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hen säger att anmälan gjorde på plats till polisen men att det inte gick att peka ut vem som slagit då slaget kom bakifrån.

– Men det fanns massa vittnen. Det var en man blev nedbrottad och flera vittnen sa det var han. Jag upplevde att flera ville och kunde peka ut vem som slagit men att polisen inte var särskilt intresserade.

Nazister tar på sig konstsabotage i t-banan

Polisen bekräftar idag att det mycket riktigt inkom hela fyra anmälningar på plats:

✓ Hets mot folkgrupp

✓ Ofredande

✓ Misshandel

✓ Olaga demonstration.

Samtliga utom hets mot folkgrupp är redan nedlagda, så här dagen efter.

– Jag kan inte uttala mig i detalj varför de är nedlagda men jag utgår från att det saknades spaningsuppslag, säger Anders Bryngelsson på polisens presstjänst.

Här är mest nazipropaganda i Stockholm

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.