Eva Sjöblom tillbringar mycket tid på lotten i Vinterviken. Här odlar hon både blommor och grönsaker. Rådjuret ligger och vilar sig i Fågelsångens trädgårdsförening i Gröndal Foto: Johanna Lundberg

Flera års väntan på kolonilott i Söderort

Att odla ligger i tiden. Trycket är högt på områdets koloniträdgårdsföreningar. För att få en lott gäller ofta flera års väntetid.

  • Publicerad 10:13, 31 maj 2013

Det är minst sagt kontrastfyllt att kliva in i Fågelsångens trädgårdsförening och lämna Lövholmsvägens trafik bakom sig. Här, framför 1700-talsgården Stora Fågelsången, finns 35 odlingslotter. Det har just regnat och är tomt, åtminstone på folk. Här ligger dock ett rådjur helt obekymrat och tar igen sig. Vi promenerar vidare mot Vintervikens kolonilottsförening. Med sina 81 lotter som alla är omkring 100 kvadratmeter är det områdets största förening. Här hittar vi Gröndalsbon Eva Sjöblom som är i färd med att plantera rosenskära.
– Det här är min plätt på jorden, säger hon.
Hon har haft lotten i sex år, efter lika många års köande.
– Det är meditativt att odla. Det blir mycket funderande på hur man ska ha det och vilka färger som passar ihop.
För många är det sociala en stor del av tjusningen med att ha kolonilott. Eva Sjöblom tycker att det är god stämning kolonister emellan.
– Man hjälper varandra. Och när man går runt och tittar kan man få inspiration av hur andra har gjort. Men den huvudsakliga anledningen att jag är här är för att få stoppa fingrarna i jorden, säger hon.
Och det blir en hel del tid med fingrarna i jorden. Utöver blommor odlar hon en lång rad grönsaker.
– Kronärtskocka, tomat, aubergine, potatis – det är obligatoriskt, sallad, kryddväxter, sockerärtor, jordgubbar och rödbetor förstås! Det är belöningen, när man får äta det man har odlat, säger Eva Sjöblom.
Har du något tips till en ny odlare?
– Mitt tips är att odla i pallkragar, så att man redan första året ser resultat.
– Första året ska man inte röra så mycket, det är bra att se vad som finns så att man inte förstör något som är fint. Och var inte rädd för att fråga om hjälp, fyller Roger Jansson, Evas särbo, i.
Man måste dessutom stå ut med att både rådjur och människor kommer in och skördar frukterna av ens slit. För ett par år sedan härjade en krusbärsliga i området, berättar Eva.
– Man får ta det med knusende ro, säger hon.
Längre bort träffar vi Anita Roos som haft lott i föreningen sedan 1986, just den här sedan –98.
– Jag går hit för att vila och få en rofylld stund. Jag jagar inte efter att få den mest perfekta lotten, även om den tillhör de mest perfekta. Jag är arkitekt och har det där med struktur i mig, säger hon och betraktar sina prydliga odlingar.

Ökat tryck
Även Anita tillbringar mycket tid här, eftersom hon är pensionär kan hon vara här på vardagar när det är lugn och ro.
– Jag reser inte bort på sommaren, jag kommer hit i stället, säger hon.
Eva och Anita är lyckligt lottade. Många hundra står i kö för att få tillgång till en odling. Enligt de föreningar som Tidningen Liljeholmen/Älvsjö pratat med har trycket ökat den senaste tiden.
– För ett och ett halvt år sedan var vi nere i fyra års väntetid, nu får man räkna med sex till sju år, säger Lars Lindewall på Fågelsångens trädgårdsförening.
Även i Viktoriaparkens odlarförening i Älvsjö har man märkt ett ökat intresse.
– Det är en allmän trend och de som ställer sig i kö nu är betydligt yngre än många av föreningens nuvarande medlemmar, säger Solveig Sandberg.
Viktoriaparkens odlarförening är den förening i området som har kortast kö. Har man tur kan man få en lott inom ett år.

Fakta

Viktoriaparkens odlarförening
Var: Vid Viktoriavägen i Älvsjö.
Antal lotter: 18.
Kötid: För nävarande står 4 personer i kön. Det kan ta allt från några månader till ett par år.
Så gör du: Kontakta Solveig Sandberg på 08-749 59 33. Det kostar inget att stå i kö.

Fågelsångens trädgårdsförening
Var: Vid Lövholmsvägen i Gröndal.
Antal lotter: 35.
Kötid: 6-7 år.
Så gör du:  Kontakta Lars Lindewall på lars.lindewall@gmail.com. Du betalar en engångsavgift på 100 kronor för att stå i kön. Mer info finns på greatbirdssong.blogspot.se

Vintervikens kolonilottsförening

Var: I Vinterviken, Gröndal.
Antal lotter: 81. Runt 100 kvm.
Kötid: 7-10 år. Drygt 200 personer står i kö.
Så gör du: Anmälningsblankett och pg-nummer finns på vintervikens.kolonilottsforening.se. Avgiften är 100 kronor, därefter kostar det 100 kronor per år att behålla sin plats.

Bellmans trädgårdar

Var: Vid Klubbensborg mellan Axelsberg och Mälarhöjden.
Antal lotter: 42. Mellan 40 och 130 kvadratmeter stora.
Kötid: 4-5 år. Omkring 50 personer står i kö.
Så gör du: Skicka ett mejl till lott@bellmanstradgardar.se. Att stå i kö kostar 50 kronor per år. Mer info på bellmanstradgardar.se.Inget tålamod att vänta på en lott?
Här är andra alternativ:

Stadsodlingar: På flera håll i staden har kommunen upplåtit mark för boende att odla på. Hör av dig till din stadsdelsförvaltning för att höra vad som gäller där du bor eller lämna förslag på platser som du tycker vore lämpliga. hagersten-liljeholmen@stockholm.se, alvsjo@stockholm.se.

Gerillaodlingar:
Lite var stans dyker de upp, gerillaodlingarna. Nätverket tillväxt.org planterar till exempel ätbara växter runtom i Stockholm. www.tillvaxt.org.

Urbanodla:
Har du en gräsplätt utanför lägenheten? Gå ihop några stycken i huset där du bor och fråga hyresvärden eller bostadsrättsföeningen om ni får odla på marken.

Vintervikens trädgård:
Engagera dig i Vintervikens trädgårdsförening och hjälp till med den ekologiska trädgården. Just nu söker de snickerikunniga och erfarna odlare. Mer info på www.vinterviken.com.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Kan Stockholms vatten ta slut nu?

Nyheter Frågor och svar om den extrema torkan Under den oväntade värmeböljan har bevattningsförbud utfärdats på flera håll i landet och ytterligare ett 90-tal kommuner uppmanar invånarna att vara försiktiga med vattenanvändningen. Men hur står...fredag 20/7 10:18