Kritiker. Flera Hjorthagenbor var kritiska till att boendet ska öppna och Andrea Ström (M), stadsdelsnämndens ordförande, fick svara på många frågor. Foto: Sacharias Källdén

Flera besked om nytt boende för nyanlända i Hjorthagen

Efter ett känslosamt möte om planerna på ett boende för nyanlända i Hjorthagen i torsdags kväll kan stadsdelsnämndens ordförande Andrea Ström (M) ge flera besked om hur boendet ska utformas.

  • Publicerad 15:18, 22 feb 2019

Det var kö utanför Dianagårdens lokaler i torsdags eftermiddag när staden höll öppet hus inför att Dianagården i Hjorthagen tillfälligt ska bli bostäder för nyanlända med uppehållstillstånd. Ett 100-tal Hjorthagenbor kom på mötet.

På plats fanns bland annat representanter från utbildningsförvaltningen, förskolan och stadsdelsförvaltningen samt politiker för att svara på frågor. Grundskolechefen på Östermalm, Carina Hallqvist var en av dem som närvarade.

– Vi är väl förberedda och har platser i nya Bobergsskolan som öppnar i höst och i Hjorthagens skola. För de äldre barnen finns platser i Gärdesskolan. Vi vill gärna ha nyanlända i klasserna, de är väldigt välkomna, säger Carina Hallqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En som var på plats var Madeleine Jonsson som bott i Hjorthagen i 37 år. Hon kom till mötet för att se vad hon skulle kunna göra för att hjälpa de nyanlända.

–  Jag skulle kunna vara kontaktperson och till exempel följa med till vårdcentralen eller vara barnvakt, säger hon.

Sara Lindström och Malin Borg bor i fastigheten intill Dianagården.

– Jag vill veta hur man kan komma i kontakt med dem som flyttar in här och tror att integration måste komma aktivt utifrån, säger Sara Lindström.

Östermalm får boende för nyanlända

Under mötet blev det då och då upprörd stämning. Flera boende i närheten var missnöjda och tyckte att de blivit dåligt informerade om att det ska bli ett tillfälligt boende för nyanlända. Det fanns också en oro för att de nyanlända kommer att vistas på den privata gård som tillhör en bostadsrättsförening intill Dianagården.

– Det har förskolan som tillfälligt vistas i lokalen gjort och staden har hävdat att det har funnits en överenskommelse vilket inte stämmer. Om staden inte ens har koll på sina egna verksamheter, hur ska de kunna säkerställa att vi ska få ha vår boendemiljö ifred sen, säger Kristina Karlsson.

"Hela Östermalms integrationsprojekt"

Stadsdelsnämndens ordförande Andrea Ström (M) fick svara på flera frågor från irriterade och oroliga medborgare. "Varför ska vi i Hjorthagen stå för 100 procent av Östermalms integration?" frågade en av personerna på mötet bland annat.

– För mig är det viktigt att det här är hela Östermalms integrationsprojekt och jag tänker personligen bevaka att det blir så. Alla måste hjälpa till. Jag tar den här oron på allvar och just därför har vi det här mötet så pass tidigt, i februari, så att man ska ha möjlighet att påverka. Inflyttning sker först i september, säger Andrea Ström (M), som efter mötet pratat med alla inblandade aktörer i Stockholms stad.

I ett samtal med Östermalmsnytt på fredagen kan hon ge ett besked om tidsplanen.

– Boendet för nyanlända kommer att vara i högst ett och ett halvt år och det blir annan verksamhet i bottenlokalerna under tiden, troligen en träffpunkt för äldre eller något annat i stadsdelens regi.

Inga modulbostäder

Andrea Ström (M) kan också meddela att det inte blir några modulbostäder vid Rådjursstigen som det varit tal om tidigare.

– Jag har hör de boendes oro och vi kommer inte att gå vidare med det, säger Andrea Ström (M) som hälsar att de grönblå kommer att bjuda in till fler möten om boendet.

Det blev kö utanför Dianagården innan det öppna mötet hade börjat på torsdagskvällen. Foto: Sacharias Källdén

Dianagården

Dianagården har avvecklats som vård- och omsorgsboende eftersom lokalerna enligt Arbetsmiljöverkets regler inte anses lämpliga för ett äldreboende. Sedan dess har en förskola tillfälligt använt några av husets lägenheter medan deras ordinarie lokaler renoverats. I september ska det bli boende för nyanläda med uppehållstillstånd. Totalt blir det 48 lägenheter på omkring 30 kvadratmeter.

Micasa fastigheter utreder vad fastigheten ska användas till på lång sikt, troligen blir det någon form av verksamhet för äldre.

Visa merVisa mindre

Malin Borg och Sara Lindström, boende i området. Foto: Sacharias Källdén