Utsatt. I sommar har Eolshälls 4H-gård, som har verksamhet för barn och ungdomar, drabbats av flera inbrottsförsök. Ann Lillqvist är verksamhetsledare. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Flera brott mot populär 4H-gård i sommar

Eolshälls 4H-gård har drabbats av stölder, sabotage och inbrottsförsök i sommar. Stöket i området kopplas av polisen och stadsdelen till de tjuvankrade båtarna i närheten.

  • Publicerad 10:20, 11 sep 2019

Det är inte första sommaren som det har varit stökigt runt Eolshälls 4H-gård men i år har gården varit mer drabbad än tidigare, enligt verksamhetsledaren Ann Lillqvist. Det har bland annat varit två inbrottsförsök, skadegörelser och stölder.

– Inget av stort värde har stulits utan man har dragit iväg med saker. Vi har behövt byta ut bommar till dörrar som de har försökt såga upp men det har varit nog så besvärligt för oss och kostat oss väldigt mycket, säger Ann Lillqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon har upplevt att det har rört sig många utsatta i området i sommar och att det har påverkat tryggheten runt gården, som har läger för barn och ungdomar.

– Det blir rätt akut för oss när vi blir utsatta. Vi har inte råd med massa sabotage och att det kommer påverkade upp till gården när vi har barnverksamhet. Vi måste skapa en trygg miljö där vi alla kan känna oss säkra, säger Ann Lillqvist.

Lugnare efter polisinsats

Under augusti har polisen gjort en insats för att lugna läget. Även om det inte finns någon misstänkt för brotten på gården kopplar både stadsdelen och polisen ihop problem runt 4H-gården med de tjuvankrade båtarna, som SöderortDirekt har rapporterat om tidigare. I från den olovliga båthamnen nära gården har polisen flera misstänkta, bland annat för häleri och narkotikabrott.

– Polisen har varit här flera gånger om dagen, det har städats upp i området och flera båtar har flyttat på sig. För oss har det här hjälpt jättemycket men tyvärr är ju det här ett samhällsproblem som man måste jobba långsiktigt med också, säger Ann Lillqvist.

KLART: Då tas båtarna bort från pirathamnen i Årstaviken

Svårt att få bort båtarna

Att få bort tjuvankrade båtar är en process som tar lång tid. Exploateringskontoret, som ansvarar för frågan, har ansökt hos Kronofogden om att avlägsna båtarna vid Eolshäll. Frågan ligger nu hos myndigheten. I nuläget ligger bara någon enstaka båt kvar i viken.

Stadsdelen och polisen pratar nu om hur man kan förhindra liknande problem inför nästa sommar, enligt stadsdelens preventionssamordnare Clas Cederlid.

– Vi värnar 4H-gården och vill verkligen inte ha samma situation nästa säsong. Vi ska försöka förebygga att vi hamnar här igen, säger han.

Olovligt. Flera båtar har i vår och i sommar legat i viken vid Eolshälls gåd. Foto: Privat

Tjuvankrade båtar i viken

I flera år har båtar lagt till i viken nedanför Eolshälls 4H-gård i Axelsberg.

Den här våren och sommaren kom båtarna tillbaka på nytt.

I maj fick var staden på plats och lappade båtarna med en uppmaning om att de måste flyttas.

Det har varierat hur många båtar som legat i viken. I nuläget är bara en eller ett par båtar kvar.

Staden har nu ansökt hos Kronofogden om att avlägsna båtarna, men ett beslut har inte fattats ännu.