Demonstrerar. På fredag är det dags för en ny klimatstrejk. Men på Sergels torg kommer en annan demonstration också att hållas. Foto: Sacharias Källdén

Flera demonstrationer i Stockholm idag

Idag, fredag, väntar storstrejk i Stockholm när Global Week for Future inleds med en global skolstrejk. Samtidigt demonstrerar Föreningen Uppror, där bland annat Bensinupproret 2.0 ingår, i staden.

  • Publicerad 19:00, 19 sep 2019

Den 23 september håller FN ett extrainsatt klimatmöte med anledning av de uppmärksammade klimatstrejkerna runt om i världen. I samband med mötet håller skolstrejkarrörelsen FridaysForFuture, ledda av Greta Thunberg, en vecka av aktioner, Global Week for Future som startar redan imorgon med en global skolstrejk.

Här demonstrerar eleverna för klimatet

För Stockholms del kommer ett demonstrationståg att gå från Mynttorget till Medborgarplatsen med start idag fredag 20 september, klockan 13.

– Utsläppskurvan måste drastiskt peka neråt redan nästa år om vi ska kunna ha en chans att stanna under 1.5 graders global uppvärmning. Men både de globala utsläppen och Sveriges utsläpp stiger. Politikerna måste gå från ord till handling nu, om vi inte vill riskera en samhällskollaps, säger Isabelle Axelsson, organisatör i FridaysForFuture Stockholm, i ett uttalande.

Global Week for Future avslutas med ytterligare en global klimatstrejk den 27 september.

Föreningen Uppror

Den 31 maj i år höll Bensinupproret en demonstration mot de höga bensinpriserna på Sergels torg. Imorgon är det dags igen, på samma plats och klockan 13 men med ett annorlunda upplägg.

– Den här gången går vi inte dit som Bensinupproret, utan som Föreningen Uppror som är en paraplyorganisation som kan ta in grupper och hjälpa dem att få sin talan hörd och kunna bedriva samhällsfrågor på en högre nivå, förklarar upprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Idag demonstrerar Bensinupproret i Stockholm

Med sig har de Försäkringskasseupproret, Inlandsupproret, Ta hand om våra sjuksköterskor och Landsbygdspartiet. Totalt räknar Peder Blohm Bokenhielm med att ungefär 1 000 personer från varje grupp kommer att närvara vid fredagens demonstration där de även planerar att gå till Riksdagen.

Att deras demonstration är samtidigt som skolstrejken för klimatet ska inte ses som någon kontrast enligt Peder Blohm Bokenhielm

– Vi, som dem, vill ha en bättre miljö. Många är under uppfattningen att vi har "burna" däck som motto, men det stämmer inte. Vi förespråkar fossilfritt och bättre strukturering kring framtidsplanering. Det finns ingen tydlig plan på hur vi ska ta oss till en grön skatteväxling, bara att vi ska dit, säger han..

Under torsdagseftermiddagen ringer Peder Blohm Bokenhielm upp efter att ha nåtts av nyheten att Moderaterna vill sänka bensinskatten med en krona.

– Det är ett steg i rätt riktning, och en seger för oss. Opinionen kan påverka, avslutar han.

Fotnot: Tidigare uppgav organisationen att Gula Västarna Sverige skulle medverka men som stoppades då de kopplats till högerextrema kretsar. Men enligt arrangören var det fel grupp som stod som medverkande, rätt skulle vara Gula västarna Stockholm.

Så här påverkas SL-trafiken

Omledningen och indragna hållplatser gäller mellan klockan 12:30 - 14:30 på fredagen den 20/9.

Linje 2
Går Sofia-Glasbruksgatan och Odenplan-Norrtull. Linjen är delad. Indragna hållplatser: Nytorgsgatan-Stadsbiblioteket. 

På sträckan Sofia-Glasbruksgatan är det ordinarie körväg mellan hållplats Barnängen och Ersta sjukhus, därefter stannar bussarna vid hållplatserna Tjärhovsplan och Glasbruksgatan. Detta gäller i båda riktningarna.

Sträckan Odenplan-Norrtull körs som en ringlinje: Ordinarie körväg från Odenplan mot Norrtull. Mot Odenplan är det ordinarie körväg till och med hållplats Norrtullsgatan, som är flyttad till ett tillfälligt läge på Vanadisvägen, därefter kör bussen via Sveavägen och hållplats Frejgatan och Stadsbiblioteket. Därefter vidare via Odengatan till hållplats Odenplan där den fortsätter tillbaka mot Norrtull. 

Linje 3 
Går Södersjukhuset-Glasbruksgatan. Indragna hållplatser: Nytorgsgatan-Karolinska sjukhuset.

Linje 53 
Går Henriksdalsberget/Finnberget-Slussen nedre. Indragna hållplatser: Folkungagatan/Ersta sjukhus-Karolinska institutet västra. I Slussen nedre sker påstigning på hållplatserna P och R. 

Linje 55
Går Tanto-Södra station. Indragna hållplatser: Fatbursgatan-Motalavägen.

Linje 57
Går Sofia-Södra station. Indragna hållplatser: Fatbursgatan-Karolinska sjukhuset norra. 

Linje 66
Går Reimersholme-Sofia. Indragna hållplatser i riktning mot Sofia: Fatbursgatan-Hornsgatan/Rosenlundsgatan. 

OBS! I stället för vid hållplats Södra station och Wollmar Yxkullsgatan stannar bussarna på Rosenlundsgatan. 

Indragna hållplatser i riktning mot Reimersholme: Krukmakargatan och Fatbursgatan.

OBS! I stället för vid hållplatserna Hornsgatan/Rosenlundsgatan, Wollmar Yxkullsgatan och Södra station stannar bussarna på Rosenlundsgatan.

Linje 71
Går Jarlaberg-Slussen nedre. Indragna hållplatser: Folkungagatan/Ersta sjukhus-Glasbruksgatan. I nedre Slussen avgår bussen från läge R.

Linje 74
Går Sickla udde-Södersjukhuset. Indragna hållplatser: Södra station-Krukmakargatan.

Linje 76
Går Norra Hammarbyhamnen-Medborgarplatsen. Indragna hållplatser: Slussen-Ropsten. 

Källa: SL

Visa merVisa mindre